Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lerbergets plastkämpar gjorde studiebesök

Klass 4A och 4B på Lerbergsskolan har engagerat sig för att det ska användas mindre plast i samhället. Vid ett studiebesök fick de mer kunskap om alternativen.

Gaia biomaterials vd Peter Stenström berättar för eleverna från Lerbergets skola hur det går till när biomassa användas som alternativ till plast.Bild: Britt-Mari Olsson
Det är förväntansfulla elever som stiger in på Gaia biomaterials på Filborna i Helsingborg. Företaget tillverkar råvaran Biodolomer, som bland annat består av sockerrör. Råvaran är ett alternativ till plast och det tillverkas till exempel skyddsförkläde till sjukvården, påsar, bestick och tråg av det.
– Det är intressant att man kan göra på ett annat sätt. Som inte är plast, säger Lerbergseleven Wilma Adler.
Hon och hennes klasskamrater har läst på om Gaia biomaterials innan studiebesöket. Och på fabriken visas de runt i produktionen av företagets vd Peter Stenström. Han visar hur råvaran framställs och den endast sex veckor gamla maskinen som tillverkar skyddsförklädena.
Så här ser granulatet, råvaran Biodolomer, ut.Bild: Britt-Mari Olsson
Den går oavbrutet från måndag morgon till torsdag kväll. Och producerar 55 000 förkläde per dygn.
– Vi levererar till Region Skåne, de använder tio procent av landets förbrukning av skyddsförkläden i vården, säger Peter Stenström.
När förklädena har använts eldas de upp, eftersom det kan komma blod och annat på dem.
– Ja, tyvärr. Annars hade de kunnat gå till biogasanläggning, säger Peter Stenström.
Råvaran är biologisk nedbrytbar och komposterbar. Gaia biomaterials plastpåsar säljs bland annat till åtta Ica kvantum-affärer i Skåne.
– Påsarna blir lika starka eller starkare än de i plast. Och kan därför göras tunnare.
Fjärdeklassarna på studiebesök hos företaget Gaia biomaterials.Bild: Britt-Mari Olsson
Wilma Adler och de andra eleverna på Lerbergsskolan har lärt sig ännu mer om hur man kan byta ut plasten i samhället, mot något annat.
– Det är bra och ganska coolt. Alla borde använda annat än plast. Inte bara vissa, utan alla, säger hon.
Föräldern Peter Hjelm är med vid studiebesöket. Han är positiv och imponerad över elevernas engagemang. Han är själv sportfiskare och ser mycket plastskräp som hamnat längs med kusterna.
– Det är positivt med deras kamp. Det är många som uppmärksammat dem, man kan faktiskt förändra, säger han.
Gå till toppen