Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slottsvångsskolan åttonde bäst i landet på schack

"En makalös prestation!" säger Slottsvångsskolans schackcoach Cai Jussila om framgången i Schackfyran.

Tre skolor från Helsingborg deltog i tävlingen Schackfyrans riksfinal som avgjordes på lördagen. Allra bäst gick det för Slottsvångsskolans klass 4 som slutade på åttonde plats. Även Kubikskolan och Slottshöjdens skola var med och hamnade på plats 75 respektive 33.
Drygt 800 fjärdeklasser i hela landet har deltagit i Schackfyran.Bild: Foto: Privat/Henrik Samuelson
Slottsvångsskolan var på plats i ABB arena i Västerås med 24 elever. Totalt är det drygt 800 fjärdeklasser i hela landet som har deltagit i Schackfyran. 130 klasser gick vidare till riksfinalen som spelades i tio matcher.
– Det är häftigt som attan och en makalös prestation! säger Cai Jussila, som sedan i januari har kommit till skolan en gång i veckan för att träna eleverna.
Han fick börja med att lära ut reglerna från grunden, för en del hade aldrig spelat schack förut. Nu är de plötsligt bland landets bästa och när HD ringer Cai Jussila på lördagskvällen hörs elevernas segerjubel i bakgrunden.
– Vi sitter vid en lägereld utanför Västerås just nu och firar med grillning. Alla i klassen är med och vi har kört upp hit i privatbilar. Alla jublar och det är en härlig stämning. Det har det varit hela dagen, eleverna har verkligen peppat varandra, säger han.
Det är Sveriges schackförbund som anordnar den landsomfattande tävlingen för att sprida schackintresset. I Schackfyran ska så många av klassens elever som möjligt delta och även ett förlorat parti ger poäng.
Enligt schackförbundet har mer än tusen skolschackklubbar bildats i Sverige under de senaste sex åren. Skolor som deltar i Schackfyran kan få besök av en instruktör, vilket omkring 1000 klasser har fått. Schackförbundet bedömer att cirka 25000 barn varje år lär sig att spela schack genom Schackfyran.
Läs också Kungar, damer och gafflar – unga schackgenier satsar på att bli bäst i landet
Gå till toppen