Klippan

Här kan du fira nationaldagen i inlandskommunerna

Flaggor ska hissas, högtidstal ska hållas och orkestrar ska spela. Sveriges nationaldag den 6 juni firas på flera håll och på olika sätt – här är hela listan.

Nationaldagen firas på flera håll i inlandets kommuner.Bild: Sven-Erik Svensson
Bjuv
Billesholm: I Folkets park i Billesholm går ”Det stora barnkalaset”, som det benämns på kommunens egen sida, av stapeln. Firandet börjar klockan 14 med blåsorkester och flagghissning och håller på till klockan 17.30. Förutom det ska drillflickorna uppträda på scenen, nationalsången ska sjungas och medborgarskapsceremoni ska hållas. Anders Månsson (S) ska hålla tal och för alla barn blir det gratis aktiviteter, korv, glass och saft.
Klippan
Klippan: I Hembygdsbyn Elfdalen bjuds allmänheten på eftermiddagsfika mellan 15.45 och 16.45, själva nationaldagsfirandet påbörjas sedan klockan 17. Då ska Klippans musikkår spela, kommunalråd Kerstin Persson (S) ska hålla högtidstal och så blir det sång och flaggutdelning. Firandet arrangeras av kommunen och Klippans Hembygdsförening.
Ljungbyhed: 13.45 är det samling på torget för avmarsch mot Hembygdsparken. Där blir det sedan högtidstal av kommunfullmäktiges ordförande Johan Pettersson (S) och musikunderhållning av Klippans ungdomsorkester. Flaggor kommer att delas ut och nationalsången ska sjungas. Dessutom kommer det finnas lotteri och kaffeservering på plats. Firandet arrangeras av Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening i samarbete med Vuxenskolan.
Stidsvig: Körsång, marsch och flagghissning vid Tingsgården. Klockan 14.45 är det samling vid Skogsbrynet för avmarsch till Tingsgården där flaggan hissas klockan 15.00. Det blir sång av Munkakören och Luka Vestergaard talar. Kaffeservering kommer finnas. Firandet arrangeras av Östra Ljungby och Källna Socknars Hembygdsförening.
Färingtofta: Klockan 15 börjar nationaldagsfirandet på Gröningen, Fanjunkarens Backe. Det blir högtidstal av Kenneth Dådring (M) och sedan sång- och musikunderhållning av Lil Malmkvist och Bosse Lind. Firandet arrangeras av SPF Seniorerna Färingtofta som bjuder på kakor, kaffe tar man med själv.
Perstorp
Perstorp: På Hembygdsgården klockan 15 blir det nationaldagsfirande i Perstorp. Hans Gustafsson från Lions Club i Perstorp håller högtidstal och Christa och Johan Sandén samt Klippans musikkår bjuder på musik. Dessutom blir det prisutdelningsceremonier där pris för Årets företagare 2017 och kommunens priser årets kulturpris, eldsjälspris och prestationspris delas ut. Firandet arrangeras av Perstorps kommun och Perstorps Hembygdsförening som dessutom serverar kaffe.
Åstorp
Åstorp: På Perslunds Hembygdsgård blir det traditionsenligt firande mellan klockan 13.45 och 17.00. Åstorps musikkår bjuder på musik och för barnen blir det aktiviteter som sagotält och traktorparad. Dessutom blir det tal, kulturstipendieutdelning och så bjuder kulturskolan på smakprov från deras verksamhet i form av bland annat afrikansk marimba, körsång och stråkorkester.
Fika och korv finns att köpa på plats och firandet arrangeras av Åstorps kommun i samarbete med Perslunds Hembygdsgård, Åstorps musikkår och Åstorps föreningsliv.
Örkelljunga
Örkelljunga: Örkelljungas nationaldagsfirande sker i Dalen bakom kulturhuset och börjar klockan 15.00. 15.15 är det samling vid Estetcentret för de som vill gå i festtåget som går mot Dalen klockan 15.30. I Dalen blir det sedan högtidstal, flagghissning, parad och musik. Bland andra kommer Backakören och dragspelsgillet uppträda. Skulle det bli regn flyttas firandet in i Forum. Firandet, som arrangeras av Örkelljunga kommun, håller på till klockan 18.00.
Gå till toppen