Ängelholm

Kristian Nilsson: Fy fan vad ni har det bra – för ni har tagit studenten!

Idag är ni tusentals gymnasieelever i nordvästra Skåne som tar studenten. Efter minst tolv år i skolan är den ljusnande framtid äntligen er. Och frågan är om någon studentkull det senaste decenniet gått en ljusare framtid till mötes.

"När ni nu springer ut från gymnasieskolan gör ni det till en arbetsmarknad som ser bättre ut än på länge", skriver Kristian Nilsson.Bild: Niklas Gustavsson
Men innan vi fördjupar oss i framtidsutsikterna, några ord om vad som hände i Sverige och världen året de flesta av er föddes:
• Vid vinter-OS i Nagano tog Sverige inte ett enda guld, men vi blev istället världsmästare i ishockey tre månader senare.
• Peter Jöback slog rekord med 74 veckor på Svensktoppen med ”Guldet blev till sand”.
• Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta riksdagsval på länge, men Göran Persson kunde trots det sitta kvar som statsminister.
• Sökmotorn Google grundades, men ytterst få kände till företaget och ännu färre vad det sysslade med.
• En skattesubventionerad satsning på hemdatorer resulterade i att fler svenskar blev vana vid att använda datorer. Hennes & Mauritz passade på att inleda sin internetförsäljning och ATG lanserade Interbet, Sverige första officiella spel om pengar på internet.
• Det är mycket möjligt att dina föräldrar ringde släkt och vänner från sjukhuset med sin nyinköpta Nokia 5110 och berättade att du var född. Men att skicka bilder med mobilen gick inte. De kunde inte heller lägga ut bilderna på Facebook, som bildades först sex år senare.
Som ni märker har det hänt en del sedan 1998. Inte minst har ni gått från nyfödda bebisar till nybakade studenter.
Och när ni nu springer ut från gymnasieskolan gör ni det till en arbetsmarknad som ser bättre ut än på länge. Arbetslösheten är den lägsta på nästan tio år. Är du dessutom född i Sverige av svenska föräldrar har du riktigt goda möjligheter att hitta ett jobb.
Vill du istället studera vidare ser det minst lika ljust ut. Eftersom det är högkonjunktur och många får jobb blir det mindre tryck på högskolor och universitet – större chans för dig att komma in på den utbildning du önskar, om man inte drar ner på antalet studieplatser dramatiskt.
Själv var jag så skoltrött efter gymnasiet att till och med värnplikten kom som en befrielse. Allt annat än att sitta i skolbänken och plugga vidare var välkommet.
Och som en av de absolut sista efter det glada 80-talet fick jag fast jobb nästan direkt efter gymnasiet och lumpen. Därefter var det tvärstopp och 90-talskriserna med räntechocker och kronkris avlöste varandra.
Så därför: Passa på att studera vidare eller sök jobb – innan det vänder igen.
Men först: Fira och festa – för ni har tagit studenten!
Läs alla artiklar om: Studenten 2017
Gå till toppen