Dygnet runt

Piraten får sällskap på säteriet

Piraten får sällskap i Vollsjö i sommar. Historikern Peder Lamm och berättarna Anders Granström och Maria Arnadottir är några som kommer till den nystartade teatern i Wollsjö säteri.
Eva Janstad, teaterproducent på Friteatern, Henrik Andersson, Wollsjö säteri och Rolf Arvidsson, Färs riksteaterförening presenterade teaterplanerna tidigare i våras.Bild: Hussein El-alawi
HD Sydsvenskan har tidigare berättat om den nystartade Piratenteatern i Vollsjö. Nästa vecka, den 16:e juni invigs teatern med en urpremiär. Det är Friteatern som ger en musikföreställning byggd på Piratens novell ”Mannen som blev ensam” i Wollsjö säteri. Stycket har skrivits av Mats Nolemo som också spelar huvudrollen.
– Den kommer att spelas på mer än hundra orter i Sverige när Friteatern gett fem föreställningar här i sommar, säger Henrik Andersson som äger Wollsjö säteri.
Detta första år kommer även att innehålla berättaraftnar. Bland andra kommer Anders Granström och Maria Arnadottir med var sin föreställning. Peder Lamm, antikexpert ska berätta om säteriet historia.
– Vi har hittat 53 ägare sedan 1351. Deras vapensköldar pryder teaterlokalen nu, säger Henrik Andersson.
I augusti gästspelar Svaneholmsteatern med "Snåljåpens snyltgäster" och i september kommer finansmannen Erik Penser och berättar om händelser i sitt liv.
Och visst blir det mer Piraten i hans hemby. Den 2 augusti är Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter i Vollsjö för att ge föreställningen "Piraten på begäran".
– Vi har haft tre månader på oss, det känns som att vi fått med mycket, säger Henrik Andersson som är övertygad om att det blir en ny säsong nästa sommar.
Gå till toppen