Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ted Brithén: ”En riktig show att se honom spela hockey”

Stjärnvärvningen Ted Brithén om stjärnvärvningen Juhamatti Aaltonen: – Det är fantastiskt, det är en riktig show att se honom spela hockey. Det ska bli riktigt roligt att få ha honom att spela med på isen igen, säger Brithén.

Ted Brithén och Juhamatti Aaltonen blir lagkamrater igen när de återförenas i Rögle.Bild: Bildbyrån
Säsongen var 2012-13 och Rögle behövde förstärka laget. In kom Juhamatti Aaltonen. Han satte rejäla avtryck när han ville göra det.
– Det var väldigt kul och lärorikt på samma gång. Jag var väldigt ung och man fick verkligen se på hans skicklighetsnivå vad som krävdes för att bli riktigt bra, säger Ted Brithén.
Det har gått fyra år sen de skiljdes åt. Juhamatti Aaltonen drog hem till Finland och har tillbringat tiden i Kärpät, Jokerit och Helsingfors. Ted Brithén fortsatte sin hockeyresa i Jönköping och HV71. Det kan väl aldrig upprepas för många gånger hur det hela kröntes med SM-guld och efter en tids funderande kom beslutet att han flyttar hem till moderklubben.
Nu återförenas han dessutom med den finske landslagsstjärnan Juhamatti Aaltonen i Rögle.
Skridskoåkningen och tekniken i en speedig kombination gör rightforwarden till en hockeyentertainer. Han underhåller publiken och sätter myror i huvudena på motståndarbackarna.
– Det är lite så han spelar och det är det man ska uppmuntra som mest också att han kan göra sådana saker. Det får verkligen alla att tappa hakan och även medspelare som bara ”vad gjorde han nu?”. Det ska bli roligt, det ser jag fram mot.
Ted Brithén fortsätter att prata om Juhamatti Aaltonens spetsegenskaper.
– Det är puckskicklighet och som du sa skridskoåkningen, han kan verkligen göra det där oväntade. Plötsligt drar han förbi en back och är väldigt bra på att sätta dit pucken när han får lägen också. Det är den showen som blir lite extra. Det är lite likt som jag har haft det i HV nu med Mattias Tedenby. Det blir ju roligt som lagkamrat också att ha en sådan kille som kan göra det oväntade när det kanske verkligen behövs.
Tränarna sätter ihop laget och femmor och kedjekamrater, det är ju självklart, men det är väl inte helt otänkbart att Ted Brithén och Juhamatti Aaltonen testas som lekkamrater 2017–18.
– Det är många spelare som kommer att kunna spela med honom och det är många i laget. Kedjor är mycket med kemi och sådana saker, och visst, har vi kemi är det jätteroligt såklart. Men en laguppställning kan bli hur som helst och det är ett krig därute och vi ska ju vara bra varenda kväll och då ska vi komponera laget så bra som möjligt så man kan ha fyra riktigt bra kedjor. Hur man spelar då är mindre viktigt, bara man vinner matcher.
Hur tror du att han kommer att tas emot av publiken igen?
– Jag tror det kommer att vara väldigt kul. Publiken gillade honom då och jag tror inte att de kommer att gilla honom mindre nu. De vet ungefär vad de har att förvänta sig av honom. Han har ju också blivit fem år äldre sen vi spelade sist och har väl utvecklat en hel del saker på den tiden, svarar Ted Brithén.
Gå till toppen