Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klartecken efter sanering vid Höja-infarten

De förorenade mängderna är borta, dammen får fyllas igen och nu ansöker lantbrukaren om ett nytt tillstånd att få lägga massor på sin mark.

Ärendet började redan 2014 då lantbrukaren Mats Persson ansökte om att fylla ut åkermark vid Höja-infarten med schaktmassor för att komma tillrätta med sankmarken. Arbetet startade men avbröts under våren 2015 bland annat eftersom det var oklart var massorna kom ifrån.
Provtagningar visade också att det fanns föroreningar i massorna och i januari 2016 beslutade kommunens myndighetsnämnd att åkermarken skulle saneras och återställas.
Nu är det arbetet klart och markägaren kan gå vidare med sina ursprungliga planer. Han har nyligen lagt in en ny ansökan till kommunen om att få lägga omkring 55 000 ton massor på tre områden på båda sidor om Höja-infarten. Arbetet är tänkt att pågå från juni i år till december 2019.
Redan nu pågår arbete med att fylla igen dammen på området.
– Dammen var inte biotopskyddad och han har fått länsstyrelsens tillstånd att fylla igen den. Vi var själva där och tittade i fredags eftersom han själv hörde av sig och ville att vi skulle komma, säger miljöinspektör Elaine Rydberg.
Enligt henne så kommer det tidigare ärendet att avslutas på kommunen när länsstyrelsens beslut vunnit laga kraft.
Det nya ärendet om fyllnadsmassor har hon ännu inte hunnit handlägga.
För Mats Persson är det nu bara att fortsätta sina tidigare planer.
– Det är bra att det äntligen är färdigt, nu kan jag fortsätta som det var tänkt från början, säger han.
När massorna kommit på plats och jämnats ut ska marken odlas upp.
Gå till toppen