Dygnet runt

Teater och scenkonst intar Helsingborgs och Helsingörs gator i sommar

Cirkus på gatan, ljudinstallation i hamnen och en interaktiv pjäs specialutformad av Helsingborgs fristadskonstnär är bland annat vad som utlovas när teaterfestivalen Passage arrangeras i augusti.
– Vi vill visa att det finns mer att göra här än att ta två röda och en grön, säger Jens Friman Hansen från Helsingör teater.

Ljudinstallationen "The Sirens Song" kommer att sättas upp i Kulturhavnen i Helsingör. Såhär såg det ut när den uppfördes vid ett tidigare tillfälle.Bild: Jérémi Bernard
Det är för 14:e året i rad som teater- och scenkonstfestivalen Passage arrangeras.
På gator, torg och vid andra offentliga miljöer i Helsingborg, Helsingör samt i de båda orternas kranskommuner, kommer ett antal pjäser och andra scenkonstverk att uppföras mellan den 1 och 6 augusti.
Fredrik Öjbro är kultursamordnare vid Dunkers kulturhus och en av festivalens arrangörer. Han berättar att Passages syfte är att få ut scenkonsten till en bredare publik utanför de traditionella institutionerna.
– Vi har försökt att centrera festivalen i år så att den inte är lika utspridd inne i centrum. Du ska inte kunna missta dig för var det är en föreställning. Vi vill att svenskar ska resa över till Danmark och se på föreställningarna där och vice versa, säger han och får medhåll av Jens Friman Hansen från Helsingör teater – en annan av arrangörerna.
– Vi vill visa att det finns mer att göra här än att ta två röda och en grön. Vem som helst kan ta del av det, men det är framför allt är festivalen till för de som bor i området, säger han.
Scenkonstverket "Shipwrek" kommer bland annat att uppföras.Bild: Daniel Roblin
Själva programmet är upplagt för att ha en så stor bredd som möjligt, förklarar Fredrik Öjbro. Exempelvis går det dels att ta del av en ljudinstallation, "The Sirens Song" av fransmannen Franz Clochard i Kulturhavnen, och dels en familjedag med alltifrån en uppsättning av "Jack och bönstjälken" till en giraffpjäs på Kärnan. Dessutom kommer ett specialskrivet scenkonstverk av Helsingborgs fristadskonstnär Abuljabbar Alsuhili att uppföras.
– Jag vill att publiken ska agera och själva bli en del av föreställningen. Det kommer att delas ut färgglada hörlurar i vilka publiken får olika instruktioner om vad de ska göra. Jag vill att folk ska komma ut ur sina skal och kommunicera med varandra oavsett språk eller bakgrund, det behöver inte vara verbalt – det kan vara med hjälp av miner, säger Abuljabbar Alsuhili.
Abuljabbar Alsuhili, Helsingborgs fristadskonstnär, är en del av Passagefestivalen.Bild: Sven-Erik Svensson
Förutom i centrala Helsingborg och Helsingör kommer festivalen att äga rum på Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och Planteringen. Dessutom kommer pjäser att sättas upp i Höganäs, Åstorp, Bjuv, Ängelholm, Båstad och Klippan.
Här kan du läsa hela programmet.
Gå till toppen