Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S vill förbjuda bilar på Stortorget och i ett nytt bostadsområde

Så var den första dagens budgetmöte i kommunfullmäktige.

S-förslag: Bilförbud i nya bostadsområdet H+

När Helsingborgs utveckling diskuteras finns ett mantra som ständigt upprepas: Staden växer – det för med sig utmaningar.

Ali Shibl (S), vill förbjuda bilar på Stortorget och för ett hus i nya bostadsområdet H+Bild: Stefan Ed
Det är alltså krångligt att växa.
Den som senast sa det här var Christian Orsing, moderat ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Och han har ju rätt, Helsingborg växer rejält och det innebär påfrestningar, politikerna måste hitta lösningar för boende, utbildning, trafik, arbete, äldreomsorg.
När han beskrev den blågröna majoritetens förslag tecknade han en bild av hur han vill se utvecklingen i staden.
– Det är hög tid att göra något åt miljonprogramområdena, men vi ska också jobba med människorna där. Man ska kunna göra en boendekarriär i stadsdelen och då får vi en social hållbarhet.
Drottninghög är ett aktuellt exempel. Där rivs hus, renoveras och byggs nytt. Där blandas olika upplåtelseformer och där skapas nya arbetsplatser.
Socialdemokraten Ali Shibl håller med om det där med utmaningar, men han presenterar också något annorlunda förslag. Han är till exempel emot att det byggs på Mejeritomten.
– Därför ska vi titta på andra områden, som Östra Ramlösa, H + och Berga industriområde.
Ali Shibl förespråkade också bilfria zoner i city:
– Våra torg är skapade för handel och för möten mellan människor, inte för att bilar ska träffas. Alltså vill vi att Stortorget görs bilfritt.
Kravet väckte ingen större reaktion, ett bilfritt torg är inget sensationellt krav. Inte så nytt heller. Däremot reagerade Christian Orsing när Ali Shibl krävde att ett av husen i H+ inte ska ha parkeringsplatser.
– Menar du allvar? Ska inte exploatörerna ta ansvar, frågade Christian Orsing.
– Det är vårt sätt att tala om att om man ska bo i det huset ska man inte ha bil. Vi vill ju minska biltrafiken.
Ali Shibl och socialdemokraterna fick inte gehör för sitt budgetförslag, men man fick i alla fall tala om vad man tyckte.

Trygghet i Helsingborg – pajaspolitik?

Alla tycker att trygghet är viktigt, men arbetet för att få Helsingborg tryggare kallades också för pajaspolitik under fullmäktigemötet.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M) säger att det ska vara jobbigt att vara kriminell i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Den politiska majoritetens förslag för att öka tryggheten för helsingborgarna kan enkelt uttryckt sägas ha ett par olika inriktningar. Trygghetsvandringar, där man identifierar problem och bygger bort dem, är en av dem. Samordning av nattvandrare är en annan och ökad kameraövervakning en tredje.
– Och sedan vill vi se ett gemensamt arbete av olika myndigheter för att bekämpa den organiserade brottsligheten. När vi samverkar har vi en helt annan verktygslåda, sade stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing.
– Det ska vara jobbigt att vara kriminell i Helsingborg.
Socialdemokraterna höll med om allt men i sitt budgetförslag vill man även se en satsning på fritidsgårdar och områdesbibliotek som delar i det trygghetsskapande arbetet.
Vänsterpartiet pratade mer om de bakomliggande orsakerna, att man måste arbeta med dem för att nå en ökad trygghet och Sverigedemokraterna kallade de andra partiernas förslag för pajaspolitik.
– Vi vill ha ordningsvakter, kameraövervakning och kommunala poliser, sade sverigedemokraten Bengt Lindahl.
Christian Orsing ville veta hur Vänsterpartiet ställde sig till kameraövervakning.
– Vad säger ni? Ja eller nej?
– Vi har inte den frågan bland våra förslag, svarade Claudia Velásquez.
En stund senare begärde vänsterpartisten Claudia Velásquez ordet igen:
– Vi har inte sagt nej till kameraövervakning. Men vi kan väl ta det från fall till fall?
Claudia Velásquez (V) är inte motståndare till kameraövervakning.Bild: Sven-Erik Svensson
Alldeles innan fullmäktige gick till beslut fick socialdemokraten Mats Rosdahl ordet. Han är en man med erfarenhet av övervakningskameror då han jobbar på häktet i Helsingborg.
– Kameror är ingen grundlösning. Det viktigaste är att ha ett inkluderande samhälle, då får man mindre brottslighet.
Även omröstningen om trygghet slutade som den blågröna majoriteten önskade.

MP kallades för extremfeminister under slöjdebatten

Michael Rosenberg, Sverigedemokraternas kommunalråd, kom i hetluften under debatten om slöjförbud.Bild: Stefan Ed
Islamofobi, rasism och extremfeminism – epiteten haglade i luften under debatten.
Sverigedemokraterna vill inför slöjförbud för kommunanställda. Åtminstone för dem som jobbar inom vård och omsorg.
Förslaget ledde till en lång och hetsig debatt och många upprörda känslor.
Som när Michael Rosenberg, SD:s kommunalråd, sa till Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet:
– På vilket sätt är det bra att ha slöja eller långa tröjor? Hur kan ni extremfeminister tycka att man ska ställa upp på det. Det är kvinnoförtyck. Samma sak som ha burka på sig, tycker jag.
Michael Rosenberg hade även ett annat epitet på Miljöpartiet. Återigen vände han sig till Annika Román när han sa:
– Du tillhör ett extremfeministiskt parti långt ut på vänsterkanten.
Annika Román sammanfattade sina åsikter i sitt sista av flera debattinlägg:
– Det är felaktigt, falskt och förminskande att påstå att kvinnor alltid väljer slöja som ett uttryck för hedersförtryck. Det bidrar till fördomar och obefogade rädslor för det okända hos våra äldre och påverkar deras livskvalitet negativt. Det bidrar till sämre integration och att Helsingborg blir en sämre arbetsgivare eftersom sådana fördomsfulla och generaliserande uttalanden från höga politiker ger legitimitet åt negativ särbehandling av medarbetare på grund av utseende, etnicitet och religion. Och det skadar människor att uttrycka sig så fördomsfullt.
Under debatten vittnade Vänsterpartiets gruppledare Mounir Mansour.
– Min fru har jobbat i 17 år inom omsorgen. Hon har fått mycket uppskattning – och ingen har klagat på att hon har sjal på huvudet. Trots att hon inte jobbar på Söder, utan på Norr, sa han.
Socialdemokraten Ajat El-Khalayeli är den första ledamoten i fullmäktige som bär hijab. Hon gick också upp i talarstolen och vände sig till Michael Rosenberg.
– Du kan inte säga att detta är förtyck. Du vet inget om detta. När du säger vad vi ska ha och inte ha på oss – då är det inte jämlikhet. Jag förstår inte varför du vill förtrycka kvinnor och inte låta dem bära sjal, sa hon.
Michael Rosenberg försvarade sig bland annat med att religionsfrihet även innebär att slippa bli utsatt och påverkad av religion. Han menade också att om det finns en uniform i yrket så ska den gälla.
– Det handlar om vilka signaler staden skickar ut. Tänk om nudistföreningen varit stark inom Polisen och att alla poliser skulle vara nudister – hade ni tyckt det var häftigt? undrade han.
En lång rad politiker debatterade mot Sverigedemokraterna.¨
Maria Winberg Nordström, Liberalernas kommunalråd, var dock den som gav en annan bild än de andra.
– Slöja som företeelse är ett uttryck för hederskultur och hedersförtryck, det är bara kvinnorna som ska skyla sig. Men – att bära slöja påverkar inte ens arbete i Helsingborgs stad. Det är det bärande tycker jag som liberal, sa hon.
Rima Axelsson Alamin, Moderaterna, försökte i känslosvallet söka fakta. Hon undrade om Sverigedemokraterna hört klagomål från brukarna, de äldre eller funktionshindrade.
– Jag har inte fått in sådana signaler under mina 2,5 år i vård- och omsorgnämnden.
Michael Rosenberg svarade:
– Jo, det är en anledning till att vi lyfter frågan. Folk har kommit med synpunkter till oss.
I fullmäktige var det dock bara SD som stod bakom ett slöjförbud.

Stark majoritet för Landborgsgaraget

Landborgsgaraget under Rosenträdgården vid Nicolaiskolan. Här är en skiss över anläggningen.Bild: Helsingborgs kommun
Landborgsgaraget, eller Landborgskopplingen som den positiva majoriteten vill kalla garaget, är en fråga som kostar uppemot en halv miljard kronor. Men under budgetsammanträdet blev det ingen debatt för eller emot.
Den debatten har varit och den kommer att vakna till liv senare igen. Men när fullmäktiges ledamöter skulle rösta för om man skulle genomföra projektet i ett dotterbolag till Helsingborgs Stads Förvaltning AB så räckte det inte med ja-rop. Det blev votering och rösträkning och då vann ja-sidan med klara 43–22.

Pojkar hamnar utanför i framtiden

Christer Rasmusson, Liberalerna.Bild: Sven-Erik Svensson
När liberalen Christer Rasmusson talade om skolan och framtiden pekade han ut framtidens förlorare:
Pojkarna.
– Det är stor skillnad på pojkar och flickor när det gäller lågpresterande elever. Om utvecklingen fortsätter som idag blir killarna utanför, de blir ekonomiskt lika ofria som våra mormödrar var en gång i tiden.
Det är ett stort problem som inte bara handlar om Helsingborg, men Christer Rasmusson vill att man gör vad som går att göra på kommunal nivå.
– Yrkesutbildning där man tillbringar en del av skoltiden på arbetsplatser kan vara en väg att gå. Men det här kräver bra kontakt med näringslivet.
Han tog också upp omständigheten att de kommunala skolorna får sämre resultat än de privata.
– Men det är inte alls konstigt, det är ju de kommunala skolorna som tar ansvar för nyanlända elever. Och det begriper man ju att det är mycket svårt att läsa i kapp på kort tid.
Han vädjade också till vuxenvärlden utanför skolan att hjälpa till för att ge alla elever bättre förutsättningar att klara skolan.
– Vi måste tala om att skolan är viktig, vi måste se till att barnen sover tillräckligt och äter frukost innan de går till skolan.
Socialdemokraten Ola Möller sa att han höll med den politiska majoriteten om mycket, men att det fanns mer att göra.
– Den psykiska ohälsan ökar därför vill vi satsa mer på elevhälsan.
Socialdemokraterna vill också se till att de mest erfarna lärarna arbetar på de tyngsta skolorna i staden.

Politisk frontalkrock om pengar och ideologi

Den första politiska krocken i fullmäktige uppstod mellan kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson och Vänsterpartiets gruppledare Mounir Mansour.
Mounir Mansour vill minska resultatkravet och satsa på reformer.Bild: Mats Roslund
Krocken handlade om kommunens resultatmål. En eller två procent. En skillnad som vore det himmel och helvete.
Vänsterpartiet föreslår en procent och räknar då med att få ytterligare 77 miljoner kronor att använda till reformer. Vänsterpartiet vill bland annat satsa över 50 miljoner på gratis bussresor för barn och ungdomar upp till 19 år.
– Ni verkar inte begripa, dundrade Peter Danielsson från talarstolen och fortsatte:
– Om vi inte har ordning på ekonomin så drabbar det folk.
Mounir Mansour anklagade inte Peter Danielsson för att inte begripa, utan la ett ideologiskt perspektiv på frågan:
– Vi måste kunna investera i människor. Vi är inget företag, vi är en stad.
Han påminde också om att det år 2010 fanns ett resultatmål på en procent.
– Varför är det realistiskt när ni gör det och orealistiskt när vi föreslår det?
Peter Danielsson sa också att det inte fanns besparingsförslag i Vänsterpartiets budget och att man därför skulle bli tvungna att höja skatten.
– Varför säger du inte att det är så?
– Det handlar om 77 miljoner, det är bara att prioritera rätt. Och ni kan ju sluta leka business med vår stad. Vi lever i en stad inte i ett företag, kontrade Mounir Mansour.
De kom inte närmare varandra. Och från övriga partier var det tyst.
Bortsett från ett inlägg av Maria Winberg Nordström som tyckte att Mounir Mansour var oförskämd när han sa att det fanns för många chefer i Helsingborgs stad, att man borde rekryterat bättre.
Kommunfullmäktige beslutade sedan om ett resultatmål på två procent.

Ja till nytt Drömljus och SM-vecka

Drömljus när det sist begav sig.Bild: Britt-Mari Olsson
Det var politisk enighet kring förslaget att genomföra ett tio dagar långt ljusarrangemang i Helsingborg i februari 2018.
– Till glädje för helsingborgarna men också för att locka besökare till vår stad, förklarade Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande.
Lika eniga var politikerna om att Helsingborg ska betala 5 miljoner kronor till det egna bolaget Helsingborg Arena och Scen AB som ett bidrag för att kunna genomföra SM-veckan.
SM-veckan är ett tillfälle då många olika och mindre sporter samlas för att genomföra sina SM-tävlingar. Dessa lockar ett stort antal deltagare och ännu fler åskådare.
SM-veckan ska genomföras i samarbete med Landskrona som i första hand kommer att ansvara för simgrenarna.
Fakta

Kommunfullmäktiges budgetmöte

Mötet pågår till onsdag kväll.

De fem styrande blågröna partierna har majoritet och deras förslag vinner.

Men Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har lagt egna skuggbudgetar för att visa vad de står för.

Läs också Därför höjer de blågröna inte skatten nästa år
Läs också Fem promille ska rädda välfärden enligt Socialdemokraterna
Läs också Bomässa, midvinterfest – här är budgetnyheter i korthet
Läs också Bidrag till nyanlända förvandlas till lån
Läs också Facklig kritik mot de blågrönas budget – varnar för nedskärningar inom skolan
Gå till toppen