Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Min Mening: Insändare: Besparingarna drabbar dem som behöver stöd

Signaturen Min mening är skarpt kritisk till utbildningsnämndens besparingar i Höganäs kommun.

Då var det klubbat i utbildningsnämnden att första spadtaget till de stora besparingarna inom barnomsorg och utbildningsväsendet är godkända. De närmare 17 miljonerna kommer förslagsvis av följas av ca 20 miljoner årligen både 2019 och 2020. Om budgeten drivs igenom i kommunstyrelsen vill säga. Men det är väl bara en formalitet, såsom den politiska balansen ser ut i Höganäs kommun.
Att MP, S eller SD väljer att höja sin röst eller reservera sig har hitintills varit en symbolisk handling utan någon verkan. Moderaternas dominans med C och L har gett trumf på hand och allehanda förväntade ”effektivisering” är på förhand givna, om inte tankar ändras.
Höganäs kommun som redan ligger långt ned på listan över Sveriges kommuner i relation till vad som satsas på barn och unga i skolan, sätter fortsatt både utbildningskvalité, välmående och framtid på spel. Om detta är ett politiskt spel för att hämta poäng på inför en stundande valrörelse är det en cynisk hållning.
Risken är att vi som medborgare kan få beskedet att kommunen kommer att gå från ”effektiviseringar” till ”satsningar”, utan att de styrande i kommunen lägger ett öre extra eller kommer undan med delvisa nedskärningar.
Extra oroväckande är det att de besparingar som föreslagits kommer att slå extra hårt mot de som bäst behöver medel och stöd för en bättre, tryggare och mer välfungerande barnomsorg. Det gäller de barn som i dagsläget för uppbackning på Språkspåret, Lotsen och Kompassen. Det gäller de ungdomar som finner en säker hamn på fritidsgårdarna i kommunen. Det gäller de snart nyblivna föräldrarna som behöver en bra start i sin nya roll. Det gäller de barn som nu på egen måste ta sig en längre sträcka på egen hand när skolskjutsreglementet förändras. Då nämns inte de otaliga konsekvenser som även faller ut av den inslagna budgetvägen.
Hedersvärt är att ett större upprop gjorts på facebook mot nedskärningarna på Eric Ruuth kulturskola och dess fritidsverksamhet, men var finns uppropet för ovan nämnda grupper? Jag har inte sett något än. Det finns en stor risk och sannolikhet i att de starkare grupperna i vår kommun kommer att göra sin röst hörd och klara sig ganska väl. Ett litet tag till.
Men är företagsamhet och entreprenörskap den enda melodi som de styrande politikerna kan nynna på? Är det er avsikt att ensam är stark och var och en är sin egen lyckas smed? Då har ni allvarligt misstagit er en kommuns ansvar och egentliga syfte, styrka och potential. Tänk; från kol till diamant. Inte tvärtom.
Gå till toppen