Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Batterifärjor på Öresund vinner miljöpris

HH Ferries Group har tagit emot Baltic Sea Clean Maritime Award 2017 för sina eldrivna färjor som sätts i drift i slutet av juni.

Tycho Brahe är snart klar för drift på rutten mellan Helsingborg och Helsingör och näst på tur står Aurora. Den 20 juni är det premiär för batteridrivna färjor att trafikera Öresund - de första i sitt slag i världen.
På onsdagen tog HH Ferries Group emot pris för sitt projekt under den årliga konferensen EU Strategy for the Baltic Sea Region i Berlin.
Läs också Så funkar den första batterifärjan
– Det är ett viktigt mål för oss på HH Ferries Group att minska vårt avtryck på miljön, och vi är glada och stolta över att Baltic Sea Forum erkänner våra insatser och de framsteg vi gjort med batteriprojektet, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries Group, i ett pressmeddelande.
Priset erkände Tycho Brahe och Aurora som de största fullt elektriska färjorna någonsin. Dessutom prisades installationen av de första landbaserade, elautomatiska robotarmarna för uppladdning i hamnarna i Helsingör och Helsingborg.
Tycho Brahe genomgår för närvarande de sista testerna innan färjan sätts in den 20 juni. I höst är det Auroras tur att byggas om till eldrift.
Färjorna Aurora och Tycho Brahe som trafikerar sundet mellan Helsingborg och Helsingör håller på att konverteras till eldrift. (Arkivbild)Bild: Tom Wall
Gå till toppen