Helsingborg

”Beachvolleyboll blir lite av en livsstil”

Spänst, psykningar och en avslappnad surfarstil. Ida Arvidsson bjuder in oss i beachvolleybubblan där utövarna blir som en liten familj.

Ida Arvidsson spelar i år beachvolleyboll i lag med Linn Englund - en sport där man inte nödvändigtvis behöver vara lång men desto mer trixig för att ta poäng.Bild: Caroline Wickmark
När Ida Arvidsson var i 18-årsåldern satsade hon hårt. Både med Engelholms volleybollag och på beachvolleyboll. I dag är hon 27 år, bor i Helsingborg och jobbar som jurist i Malmö - volleybollsatsningen är inte seriös längre, nu spelar hon för att ha kul.
Inför sommarsäsongen i år har hon bildat beachvolleybollpar med Linn Englund, som hon spelade i med i Engelholm. Än så länge har det blivit två turneringar. En gick bra, men förrförra helgen...
– Gick det inte så bra, säger Ida och gapskrattar.
– Vi är inte så samspelta. I Helsingborg finns inga fasta utomhusplaner och då är det svårt att träna. Det har funnit en hall ett tag i Ramlösa men den håller tyvärr på att avvecklas, vilket är väldigt synd. Vill man försöka vara lite seriös måste det finnas, säger Ida som menar att folk ofta tror att beachvolley och volleyboll är detsamma.
– Kan man det ena så kan man det andra. Men det får man lära sig när man kommer ut från inomhussäsongen, att det är en helt annan grej även om man har grunden. Man är två, får ta ett helt annat ansvar och så är det vind och sol och alla sådana saker som man inte behöver tänka på inomhus.
I beachvolleyboll är det inte lika viktigt att vara lång, menar Ida.
– Bara man är lite trixig. Man måste kunna lite mer finurliga slag, det kan man komma rätt långt på. Inomhus är det nästan alltid den som är längst och slår hårdast som är bäst.
Reglerna i korthet är: poäng för varje slag och tre slag inom laget, men till skillnad från i volleybollen räknas ett blocktouch som ett slag. Matchen avgörs i tre set x 21 poäng, och planen är 8x8 meter i stället för 9x9.
Vilka egenskaper bör ett beachvolleyboll par ha?
– Två spelare som kompletterar varandra. Man vill ju gärna ha en bra blockspelare, som har fördelen av att vara lång eller ha sjukt bra spänst. Den andra kan vara lite kortare, mer kvick och smidig och gräva upp bollar i försvaret. Alltså vara den som kastar sig och räddar bollar.
Bra kommunikation är ett måste.
– Det är ju rätt stor yta på två personer och ska den andre anfalla pratar man om hur man ska göra det. Och under matchen kommunicerar man rätt mycket med olika tecken. Det är mest "digge eller parra".
Digge och parra?
–Digge är ett v, och parra ett finger, säger Ida och visar med fingrarna.
– Det betyder diagonal och parallellt. Ska min kompis serva så visar jag till exempel bakom ryggen att hon ska blocka, och sedan vilken person hon ska serva på, så det kan vara ett rätt fult också. Man kan "targeta" en person och sedan bara bomba server och försöka knäcka den, säger Ida och medger att det är psykningarna kan vara lika roliga som tuffa.
– Går det bra är det väldigt kul, men har man en tuff period kan det vara tungt när man får serve efter serve på sig och känner att de är ute efter en.
Hur länge varar en match?
– Cirka 30-60 minuter. Om det har varit en jämn match är man väldigt död, krampkänningar brukar vara standard när man når lite längre i en turnering. Man kan vara extremt slut efter en lång boll. Den värsta turnering jag har spelat började vi spela vid nio på morgonen och spelade final kl 22 - då var det inte mycket kvar i kroppen.
Fys vid sidan, med fokus på spänst är vanligt, är självklart en fördel för att orka en hel turnering.
– Då hoppar vi till exempel över häckar, upp på plintar, upphopp, nerhopp och så en hel del knäböj.
Tävlingssystemet påminner om tennisens, med tävlingar av olika rank där man samlar poäng utifrån vilken placering man tar. Och inom beachvolleyvärlden finns det en speciell stämning, menar Ida.
– Beachvolleyboll blir lite av en livsstil för de som spelar, det är inte bara sport utan allt omkring, med kläder och hela looken. Det ska se skönt somrigt ut, lite surfarstil, det är en väldigt avslappnad sport. Kulturen mellan spelare är alla hälsar på alla, det blir som en liten familj.
När är det som roligast att spela beachvolleyboll?
– Beachvolley är ju drömmen en varm sommardag, även om man ju har spelat rätt många turneringar i ösregn. Jag gillar när det är väldigt varmt, nästan för varmt, även om det blir lite jobbigt. Och när det blir bra spel. En bra jämn match - som man vinner i slutet.
Gå till toppen