Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazi-bilisten som körde in i irakisk demonstration har erkänt: ”Han ville markera”

Den 22-åring som körde sin bil mot en grupp demonstrerande irakier utanför Migrationsverket i Malmö natten mot söndagen har erkänt i förhör. Mannen medger även att han varit på plats tidigare med samma syfte.

Bild: Läsarbild
– Han säger att han ville markera, att han inte vill att att de ska få finnas i Sverige, säger polisens förundersökningsledare Zandra Persson.
Irakierna på Jägersro har manifesterat mot Sveriges asylregler under en längre tid. Mannen körde över en gräsmatta och körde ner demonstrationsskyltar innan han kraschade in i ett träd. På mannens bil fanns en nazistsymbol.
Läs också Man körde mot demonstranter – utreds som hatbrott
Enligt personer på plats har den aktuella bilen, som 22-åringen äger, varit på plats och stört demonstrationen under minst fyra kvällar förra veckan. Men vid det sista tillfället ska demonstranterna ha förankrat sina plakat i marken, vilket fick 22-åringens fordon att sladda när han försökte meja ner dem. Och sedan lyckades föraren inte att fly platsen.
Händelsen utreds av polisens hatbrottsgrupp och kommer att prioriteras. Förundersökningsledare Zandra Persson säger att det är ett tydligt hatbrott.
22-åringen, som försatts på fri fot, är misstänkt för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen och misshandel.
– Vi arbetar nu med att genomföra förhör och söker efter filmer från händelsen. Från övervakningskameror och privatpersoner som ska ha filmat på platsen, säger Zandra Persson.
Gå till toppen