Dygnet runt

Erik Johansson böjer verkligheten – på Dunkers i Helsingborg

I fjol blev han utsedd till årets naturfotograf, men själv inspireras han av surrealism och liknar sin konst vid måleri. I sin Dunkersaktuella utställning utforskar fotografen Erik Johansson relationen mellan fantasi och verklighet.
"Det ska kännas som att titta in genom nyckelhålet till en annan värld", säger han.

En brygga till en annan verklighet är hur den första golvillusionen i "Bending reality" kan beskrivas. Installationen är en slags inledning till resten av utställningen vilken består av Erik Johanssons optiska illusioner.Bild: Sven-Erik Svensson
Redan när vi öppnar dörren in till hall ett på Dunkers gör sig utställningens titel, "Bending reality", påmind.
Rakt ner i marken, åtminstone som det ser ut, leder en illusionistisk trappa till en ljusblå himmel. Böjd framför konstverket och iförd Henrik Vibskov-tröja – en dansk designer som leker med surrealistiska färgkombinationer – står Erik Johansson själv och fotograferar uppsättningen med sin mobilkamera.
– Golvillusionen är en installation som är tänkt att vara en slags introduktion till resten av utställningen. Ni ser här hur trappan sticker ut ur bilden när man fotograferar från den här vinkeln, säger han och håller upp sin telefon.
"Det känns väldigt roligt att ha bilderna upptryckta så här stort. Många har bara sett mina bilder på internet. Nu går det att se alla detaljer", säger Erik Johansson.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är Erik Johanssons största utställning hittills som kommer att sättas upp på Dunkers mellan den 17 juni och den 8 oktober. När vi möts i utställningshallen dagarna innan vernissagen håller de 40 fotografikonstverken på att hängas upp för fullt.
En landsväg som plötsligt delas i tu och leder upp i himlen, en toppstuga vars insida syns utanför och ett kvarter beläget ovan molnen med skylten "end station" utanför husen. I sin konst vill Erik Johansson sammanföra vanliga föremål, men i oväntade kombinationer för att de ska uppfattas på ett nytt sätt och motbevisa ens förväntningar.
Varje verk bär en titel, men i övrigt är Erik Johansson sparsmakad med information. Istället vill han att var och en av besökarna ska bilda sig sin egen uppfattning.
– Jag har alltid gillat barnböcker av exempelvis Sven Nordqvist, Jan Lööf och Elsa Beskow. Genom att titta på detaljerna och bilderna i deras böcker går det att fantisera vidare och bygga sina egna historier. Så tänker jag kring mina bilder också. Jag vill inte ha en historia berättad för mig utan jag vill att bilderna ska berätta det själva, säger han och konstaterar:
– Det ska kännas som att titta in genom nyckelhålet till en annan värld.
Processen bakom verken är något Erik Johansson vill lyfta fram. Därför kommer en bakom kulisserna-film att visas upp under utställningen.Bild: Sven-Erik Svensson
Erik Johansson, 32, är idag bosatt i Prag där han – förutom att skapa konst – arbetar som retuschör, fotograf och tecknare.
Redan som barn, när han växte upp på en gård utanför västgötska Götene, började han intressera sig för konst, måleri och teckning. Eftersom familjen tidigt hade tillgång till en dator började Erik Johansson föra över sitt skapande till en ny teknik. Vid 15 års ålder fick han en digitalkamera och det var då intresset för fotografi tog fart.
– Jag insåg att jag kunde liksom rita med kameran. Innan hade jag ritat mycket i datorn. När jag kombinerade dessa uttryck med varandra blev det intressant och naturligt fann jag mitt uttryckssätt, säger Erik Johansson och nämner den surrealistiska konstnären René Magritte som en av sina inspirationskällor.
De första åren därpå – innan Erik Johansson införskaffade en systemkamera och skapandet tog fart – bestod mest av experimenterande med sammansättningar av bilder, berättar han. Men även om hans konst har utvecklats sedan dess är själva tillvägagångssättet, vilket ofta tar mellan två och sex månader, det samma i grunden.
"Det är en total kreativ frihet", säger Erik Johansson om att skapa sin konst.Bild: Sven-Erik Svensson
En idé väcks – antingen genom någon händelse i vardagen eller genom en konstupplevelse –vilket följs av en process där Erik Johansson skissar ner anteckningar över hur det kan tänkas gå till att förverkliga.
Själva fotograferandet, vilket är nästa steg, handlar mest om att samla in så mycket och bra material som möjligt, förklarar han. Slutligen lägger Erik Johansson ihop de olika bilderna i datorn, vilket han beskriver som att "lägga samman pusselbitarna".
– Även om det är digitalt ser min process ganska analog ut. Jag vill att bilderna ska se så verkliga ut som möjligt och då är det också bäst att göra så mycket som möjligt i verkligheten.
Erik Johansson pekar på tre bilder som står lutade mot en vägg och fortsätter att förklara:
Det handlar mycket om problemlösning. När jag gjorde bilden med kvinnan och granarna satte jag ut åtta granar i en sjö. Båten som hänger upp och ner har jag fångat på bild hängandes och till bilden med speglarna har jag lagt ut flera speglar i ett stenbrott.
Bilderna i "Bending reality" är verk som Erik Johansson skapat de senaste tio åren. Somliga verk består av hundratals fotografier medan andra av betydligt färre.
De flesta motiven är hämtade ur hans barndomsmiljöer, men platserna går inte helt och hållet att känna igen. Trots att han liknar sin konst vid måleri är det framför allt som fotograf Erik Johansson ser sig själv som.
– Det är inte alltid helt enkelt att sätta titlar. Som fotograf förväntas du fånga allt, men det finns olika typer av fotografi. Det som inte är verklighetstroget är också fotografi, säger han, samtidigt som vi fortsätter vår rundtur bland de surrealistiska bildkompositionerna –bland annat en stad ovanpå en fisk.
Erik Johansson berättar att han blev utsedd till "årets naturfotograf 2015" av Naturvårdsverket.
– Det var ju lite kontroversiellt och väckte en del uppståndelse. Jag skulle egentligen inte heller se mig själv som en naturfotograf. Hur som helst var det inget jag ansökte om. Jag skänkte bort alla prispengar.

Erik Johansson

Född 1985, uppvuxen i Götene i Västergötland, bor och arbetar i Prag, Tjeckien.

Fotograf, tecknare och retuschör. Aktuell med utställningen "Bending reality" på Dunkers som visas mellan den 17 juni till 8 oktober.

I samband med utställningens vernissage som äger rum den 16 juni kommer Thomas Öberg från Bob hund att uppträda.

Gå till toppen