Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”För att nå försoning är det viktigt att lyssna noga.”

Visst finns det övrigt att önska från den palestinska staten, men dess makt är oerhört kringskuren, skriver Anneli Rogeman, vd för biståndsorganisationen We Effect.

Mycket har skrivits om konflikten mellan Israel och Palestina. Få har gjort det bättre än den israeliske författaren Amos Oz, som menar att konflikten inte är en kamp mellan gott och ont, utan snarare ”…mellan rätt och rätt, en kollision mellan ett mycket kraftfullt, mycket djupt, mycket övertygande anspråk och ett annat mycket annorlunda, men inte mindre övertygande, inte mindre kraftfullt, inte mindre mänskligt anspråk”.
I år är det 50 år sedan den israeliska ockupationen av Palestina inleddes. Det har varit 50 år med hårda ord. Jag vill inte bidra till fler och höll därför en resonerande ton i den debattartikel som publicerades den 4 juni.
Jag förstår att Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman har en annan syn på saken än jag (Aktuella frågor 12/6). Men det är tråkigt att han inte med en stavelse erkänner att Israel har ansvar för någon del i konflikten. Allt i hans replik utgår från att Israel är ett offer, och att allt är någon annans fel, ofta palestiniernas.
Visst finns det övrigt att önska från den palestinska staten, vilket jag också skriver i mitt inlägg. Men den palestinska statens makt är oerhört kringskuren. Den största delen av Västbanken kontrolleras på något sätt av Israel, inte bara med olagliga bosättningar.
Jag gissar att Isaac Bachman talar mot bättre vetande när han till exempel hävdar att vattenbristen för fattiga palestinska bönder bara beror på bristande underhåll.
För att nå försoning är det viktigt att lyssna noga, och försöka förstå den andra sidan. Jag önskar att Isaac Bachman, och många fler, kunde göra det.

Anneli Rogeman

vd för biståndsorganisationen We Effect
Läs mer:"Absurt att göra Israel ansvarigt för den bristande jämställdheten och emancipationen i det palestinska samhället."
Läs mer:"Se till att minst hälften av det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Palestina kommer kvinnor till del."
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen