Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JK utreder brott mot tystnadsplikt efter artikel i HD och Sydsvenskan

Justitiekanslern har beslutat inleda förundersökning med anledning av en artikel om mordförsöket i Pildammsparken i vintras. En källa misstänks för att ha lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till HD och Sydsvenskan.

Den tionde mars avslöjade tidningen polisens teorier om vad som hänt i Pildammsparken en månad tidigare. En femtonårig pojke misstänktes för att ha försökt mörda en vaktmästare genom att skjuta honom bakifrån med flera skott.
Bild: Patrick Persson
För tidningen berättade ”en källa med mycket god insyn i utredningen” bland annat:
– Bland bevisen finns telefonspårning. Pojkens telefon har kopplat upp mot en mobilmast vid Malmö opera.
Läs också Polisens teori: Femtonåringen försökte stjäla vaktmästarens bil – sköt sedan honom bakifrån
Detta hade journalistens källa inte rätt att säga, anser JK. En uppgift om att hemlig övervakning av elektronisk kommunikation används i en brottsutredning omfattas av sekretess och kvalificerad tystnadsplikt.
Därför har JK beslutat inleda en förundersökning med anledning av misstanke om brott mot tystnadsplikten. Om Sydsvenskans källa avslöjas, åtalas och fälls kan hen dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Däremot misstänks HD och Sydsvenskan inte för brott i samband med att man publicerade källans uppgifter. Tidningens ansvarige utgivare omfattas inte av någon tystnadsplikt, konstaterar JK.
Gå till toppen