Dygnet runt

Redigeraren Filip Bredborg från Helsingborg gör regidebut – i kontorsmiljö

En perfektionists värsta mardröm är hur Helsingborgsregissören Filip Bredborg beskriver sin filmdebut "Tryck inte på knappen". Nu pågår inspelningsarbetet för fullt – mitt på HD:s redaktion.

"Tryck inte på knappen" är en dramakomedi som handlar om den perfektionistiska kontorsarbetaren Lennart.Bild: Björn Lilja
En skena för kameraåkningar ligger på marken och runtom springer utklädda skådespelare på HD:s kontor i centrala Helsingborg.
Här pågår filminspelningen till helsingborgaren Filip Bredborgs projekt "Tryck inte på knappen".
– Det här är min första riktiga produktion där jag jobbar med skådespelare som inte är enbart mina vänner och där jag sträckt ut mig till människor jag inte känner för att hitta rätt inspelningsplatser. Det är dessutom min första produktion där jag är regissör, men förhoppningsvis inte den sista, säger han.
Filminspelningen till "Tryck inte på knappen" inleddes i veckan. Flera av scenerna är inspelade inne på HD:s redaktion i Helsingborg.Bild: Hanseric Orre
Filip Bredborg är 20 år och arbetar till vardags som frilansade klippare samt redigerare. Att skapa egen film är något han intresserat sig för sedan han gick i gymnasiet, och något han hoppas kunna fortsätta med.
Debuten "Tryck inte på knappen" handlar om hur den perfektionistiske och inrutade kontorsarbetaren Lennart hanterar sin vardag efter att en okänd person gett honom en tryckbar knapp med instruktionen "tryck inte på knappen". Komedi, romantik och tragedi avlöser varandra i händelseförloppet, berättar Filip Bredborg som beskriver filmens upplösning som "en perfektionists värsta mardröm".
Idén till filmen väcktes redan i vintras i samband med att ansökan till olika filmutbildningar skulle skickas in.
– För att söka in behövde man skicka med en filmidé och jag började grubbla vidare på den här idén. Jag hade direkt klart för mig om konceptet. Jag har alltid gillat loopar i filmer –att de börjar på samma sätt som de slutar – och så är det även i den här filmen, säger Filip Bredborg.
Manus skrevs i början av året och i veckan drog inspelningsarbetet igång. Planen är att alla filminspelningar ska vara klara någon gång i sommar för att efterarbetet ska kunna inledas till hösten. Premiärdatum är i nuläget oklart.
– Det kommer bli ett fullt år kan jag säga. Förutom all postproduktion som kan ta lite tid ska jag börja på en filmutbildning på Kulturama i Stockholm till hösten. Förhoppningsvis kommer jag att växa med mitt filmskapande.
Gå till toppen