Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mölles sjöfartshistoria visas i ny utställning

På lördag klockan 14 invigs årets Pyk-utställning på hamnplanen i Mölle.

Det är väl inga sjörövarhistorier som kommer i dagen, men väl en riktig djupdykning i Mölles sjöfartshistoria. Temat i årets Pyk-utställning är "Skeppare skutor och laster!"
Solveig Svensson, Christer Elfversson och Carl-Otto Martinson fick en förhandstitt tillsammans med utställningsgruppens Chatarina Lindgren i blå skjorta.Bild: Göran Stenberg
– Nästan alla utifrån förknippar Mölle med synd, så vi ändrade från skeppslaster till bara laster i temat, berättar Chatarina Lindgren som ingår i byaföreningens projektgrupp som ordnar den årlig utställning med utgångpunkt i Pyk-samlingen.
I gruppen finns också Christina Carlsson och Christina Ullenius.
Fyra kända sjökaptener med starka band till Mölle porträtteras. Johannes Elfversson, Edvard Tönnessen, August Pyk och Alfred Knafve.
Möllebon Christer Elfversson var en av de första att titta närmare på utställningen.
– Här finns både min farfars far, Johannes och min farmors far Isaac Swensson, presenterade konstaterar han lite nöjt och fortsätter:
– Men jag har ingen koppling till sjön, jag har inte ens en båt.
Chatarina Lindgren är en av flera som jobbat med årets Pyk-utställning.Bild: Göran Stenberg
Möllehandlaren Isaac Swensson byggde sig galeasen "Mölle" som blev klar 1883. Med den fraktade han bland annat salt, tjära och andra skrymmande varor till affären i Mölle. Skutan strandade utanför Mölle i oktober 1888. Vraket och diverse utrustning som rigg och segel såldes sedan på auktion i hamnen.
Detta är bara en av många historier som finns att begrunda på Mölle hamnplan fram till hösten. Då plockas utställningen ned och sparas i stationshuset.
Mölleprofilen Hans-Otto Pyk donerade bilder, klipp, kartor med mera till byföreningen 2011. Materialet är numera deponerat hos Folklivsarkivet i Lund.
Gå till toppen