Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter lång väntan – nya hjärtmottagningen på plats

"Äntligen" sa regionråd Yvonne Augustin (S) när hon klippte bandet. Hjärtmottagningens nya lokaler har blivit rejält försenade men invigdes på fredagen.

Högst upp i fastigheten på Drottninggatan 7 har nu Region Skånes hjärtmottagning flyttat in. För två veckor sedan fick regionen nycklarna och i onsdags kom första patienten. På fredagseftermiddagen samlades personal, ledningen från Helsingborgs lasarett och regionpolitiker för invigning.
Sven-Erik Olsson, medicinsk enhetschef för hjärtsektionen, och övrig personal på nya hjärtmottagningen som Region Skåne har öppnat på Drottninggatan samlades på fredagen för invigning.Bild: Björn Lilja
– Äntligen, detta har jag och många andra intensivt längtat efter, sa Yvonne Augustin (S), regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, när hon klippte det blågula invigningsbandet.
Region Skånes hjärtmottagning har varit på gång ända sedan Capios hjärtmottagning stängde för snart ett år sedan. Det var en följd av ett beslut 2014 om att införa vårdval för hjärtsvikt som ledde till att avtalet som regionen haft med Capios hjärtmottagning i sju år inte förnyades.
Yvonne Augustin (S), ordförande sjukvårdsnämnd Sund.Bild: Mats Roslund
Många av de 3 500 berörda patienterna blev oroliga, något som HD skrivit om i flera artiklar. Ansvariga hänvisade till att Region Skånes egen verksamhet på lasarettet skulle byggas ut. Så har skett men uppbyggnaden med rekrytering av personal och skaffa nya lokaler har tagit sin tid.
Patienter har utöver på lasarettet också tagits emot i gamla Stattena vårdcentral i mellantiden. Men det har blivit månadslånga väntetider för patienters regelbundna kontroller och undersökningar. Vissa har på grund av detta fortsatt gå till Capio och betalat 1 600 kronor per besök, eftersom kostnaden blivit utan regionavtal.
Läs också Oroliga hjärtpatienter betalar för privat vård
Ett par veckor efter att avtalet med Capio upphörde i fjol meddelade Region Skåne att en ny hjärtmottagning skulle öppna på Drottninggatan vid årsskiftet. Men tidpunkten har flyttats fram efter hand. Först till april månad och sedan till midsommar.
– Ombyggnationen har tagit längre tid än vad vi fick besked om från början. Flera patienter hörde av sig som var oroliga och bekymrade, vilket har jag full förståelse för. Men jag ser stora vinster med att vi nu får en sammanhållen vårdkedja, bland annat för att patienterna på hjärtmottagningen ofta har andra åkommor. Sedan sticker jag inte under stol med att det känns bra med så här fina och fräscha lokaler som det också är lätt att rekrytera personal till, säger Yvonne Augustin.
Sven-Erik Olsson, medicinsk enhetschef för hjärtsektionen, tycker att nya hjärtmottagningen i stort sett har blivit precis som man önskade. Han visar runt i behandlingsrummen som ligger längs en lång korridor. Här finns bland annat ett rum med träningscykel för arbets-EKG, något som det på grund av kapacitetsbrist har blivit extra väntetider för på Helsingborgs lasarett.
Sven-Erik Olsson, medicinsk enhetschef för hjärtsektionen, visar runt i nya hjärtmottagningen som bland annat har rum för arbets-EKG och utsikt mot Kärnan.Bild: Björn Lilja
– Här kommer vi kunna ta emot 11 000 patienter på ett år, varav 6 000 besöker läkare och 5 000 besöker sjuksköterska, säger Sven-Erik Olsson.
På hjärtmottagningen jobbar elva sjuksköterskor, fem medicinska sekreterare och en sjukgymnast som delar sin tid mellan mottagningen och lasarettet. De fem så kallade läkarlinjerna bemannas av läkare som också jobbar både på mottagningen och på Helsingborgs lasarett.
Sven-Erik Olsson, medicinsk enhetschef för hjärtsektionen, visar nya testcykeln i behandlingsrummet för arbets-EKG.Bild: Björn Lilja
Gå till toppen