Kultur

Per Bergström: Första mötet med rasismen

Hasan Minhaj.
Sedan Vita husets korrespondentmiddag har komikern Hasan Minhajs öppningstal spridits som en löpeld i sociala medier.
Själv satt jag för två år sedan i publiken när Minhaj provspelade föreställningen "Homecoming king". I en omtumlande blandning mellan skratt och allvar berättade Minhaj om uppväxten som andra generationens muslimsk indier i USA; om pressen inifrån med familjens strikta förhållningsregler och utifrån en fördomsfull omgivning. Lika omskakad som upprymd klev jag ut från teatern och sedan dess har föreställningen med jämna mellanrum återkommit till mig.
På Netflix går det nu att se en inspelning av den från Minhajs hemstad Davis, där han i high school blev avvisad som balkavaljer för sin hudfärg.
Hur kommer det sig att rasismen i USA enbart diskuteras när någon blivit skjuten, frågar Minhaj. Medan stjärnorna faller från sitt baner bakom honom berättar han att natten den 12 september 2001 var den första av många nätter då hans familjs lojalitet mot USA attackerades och om barndomsminnet från det första mötet med rasismens ansikte – inte från en beväpnad polis, men från en annan sexåring i sandlådan.
Gå till toppen