Landskrona

Han överklagar Seniorkortet

Att det nya Seniorkortet gäller på bussar och tåg, men inte på Venbåtarna, är fel, anser Björn Lind, 73. Nu överklagar han kortet till förvaltningsrätten.
– Det är orättvist mot Vens pensionärer, säger han.

– Det här handlar inte om mig. Jag är inte ute efter att pressa mig till att åka gratis till Ven. Men jag tycker synd om de Venpensionärer som är 70+, säger Björn Lind.Bild: Britt-Mari Olsson
Det nya Seniorkortet gäller på tåg och bussar inom kommunen - men inte på Venbåtarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Med Seniorkortet erbjuder Landskrona stad sina pensionärer fri kollektivtrafik med Skånetrafiken alla trafikslag.
Åldersgränsen är 70 år och folkbokföring i kommunen krävs.
Då går det bra att åka gratis buss till Glumslöv, eller tåg från Häljarp (eller Dösjebro) in till stan. Plus naturligtvis var som helst där stadsbussarna går.
Enda begränsningen är att kortet bara gäller på vissa avgångar.
Så långt är allt gott och väl. Men när det gäller Venbåtarna är det stopp. I stadens information står det uttryckligen:
"Vänligen notera att Ventrafikens färjor inte omfattas av fria resor".
Det är detta som gjort Björn Lind upprörd. Han kräver en förklaring som har juridisk bärkraft och har dessutom överklagat Seniorkortet till förvaltningsrätten.
– Enligt kommunallagen ska alla kommuninnevånare behandlas lika, såvida det inte finns särskilda skäl. Nu kan alla som får det nya kortet åka kollektivt till stan och handla – utom just de äldre på Ven.
– Jag har försök få kommunen att redovisa sina särskilda skäl, men jag möts av tystnad. Det är inte kommunallagens andemening att särbehandla viss kommuninnevånare negativt.
Björn Lind, som är jurist, har själv fritidshus på Ven sedan 45 år, men bor i Landskrona. Det har blivit många båtturer genom åren och han pendlar fortfarande regelbundet med färjorna.
– Det här handlar inte om mig. Jag är inte ute efter att pressa mig till att åka gratis till Ven. Men jag tycker synd om de Venpensionärer som är 70+.
– De är ju dessutom försvinnande få. Det kan inte bli dyrt för kommunen att kompensera Ventrafiken för bortfallet i biljettintäkter.
Varför får du, enligt din egen uppfattning, inga svar från kommunen?
– De har väl helt enkelt inget på fötterna när det gäller särskilda skäl!
Läs mer:Snart skickas seniorkortet ut
Läs alla artiklar om: Seniorkortet överklagas
Gå till toppen