Klippan

Sommarlovsspecial: Roliga aktiviteter nära dig

Visst ska sommarlovet bestå av lata dagar och glass på stranden men ibland kan det vara kul att hitta på något extra. Här hittar du några av de roligheter som sker under sommaren i inlandets kommuner.

Bjuv: Utmana kompisarna i Minecraft

På sommarlovet finns det möjlighet att sitta med näsan i datorn och samtidigt umgås med sina vänner. I två omgångar kommer nämligen Bjuvs bibliotek ordna Minecraft-turneringar, den 20-22 juli samt den 8-10 augusti.
– Det är lite smått en fortsättning på en aktivitet vi gjorde på höstlovet. Då testade vi att använda datorerna och spelandet som ett sätt att träffas på, säger Stephan Lindkvist på Bjuvs bibliotek.
Då tävlade deltagarna mot varandra men under sommaren kommer det snarare att gå ut på att man ska samla på sig så mycket man kan i spelet. Vinnarna får priser.
Vem är bäst på att samla grejer i Minecraft i kompisgänget? På bibliotekets turnering kan ni ta reda på det.Bild: Michael Lundblad
– Det blir tre turneringar per dag och varje spel pågår i cirka 40 minuter eller något sånt. Det är bra om man kan spelet lite grann men alla är välkomna, säger han.
Vill man öva innan eller om man fastnar för spelet så finns Minecraft på bibliotekets datorer så att vem som helst kan få tillgång till det. Turneringarna börjar klockan 11, 13 och 15 och man måste anmäla sig i förväg till biblioteket. Barn från 7 år och uppåt är välkomna och aktiviteten är gratis.
– Kom hit, lek och ha roligt, säger Stephan Lindkvist.
Bjuvs kommun har ett sommarlovsprogram som går att hitta på kommunens hemsida eller genom att klicka här.

Klippan: Bygg ditt eget instrument med Sommarlovskändisar

Delar av musikgruppen Skrot kommer till Klippans musikskola för att hjälpa sommarlovslediga att bygga sitt egna instrument.
Lär dig skapa instrument egna instrument. Här en klarinett av julgran och lego som en medlem i musikgruppen Skrot skapat.Bild: Sofia Schlein
– Man behöver inga förkunskaper utan man kommer som man är. På plats får man hjälp att bygga sitt instrument och kan bli inspirerad, säger musikskolans rektor och även en av bandmedlemmarna Anders Björkqvist.
Men det är inte bara en möjlighet till att lära sig mer om instrument – man får också träffa tv-kändisar. Skrot ska nämligen vara med i sommarprogrammet Sommarlov i SVT i år, där de tidigare också varit med.
– När det är dags för den här aktiviteten har musikgruppen just varit med i Sommarlov så tanken är att vi då ska bygga samma instrument som de gjorde i tv tidigare den veckan, säger Anders Björkqvist.
Dagen då man kan bygga sitt alldeles egna instrument är den 10 augusti. Tiden varierar beroende på deltagarens ålder, barn mellan sex och 12 år är välkomna till musikskolan klockan 10.30 och barn mellan 13 och 19 år klockan 13. Aktiviteten håller på i 1,5 timme.
– Det passar alla som har en nyfikenhet på musik eller på hur saker funkar, säger Anders Björkqvist.
Tillfället är gratis och man behöver inte föranmäla sig. Fler sommaraktiviteter i Klippan hittar man på kommunens hemsida eller genom att klicka här.

Perstorp: Ungdomar badar gratis hela sommaren

Sommaren i Perstorp blir lång. Det börjar med skateboardtävling den 17 juni och slutar med Perstorpsdagarna i slutet av augusti, 23-27 närmare bestämt. Då blir det hoppborgar, musikquiz och talangtävling.
Gratis bad för barn och unga hela sommaren i Perstorp.Bild: Hanna Rahlén
Förutom det så badar alla barn mellan sex och 15 år gratis på Ugglebadet. Över 800 badkort har skickats ut med posten till alla barn och ungdomar i kommunen.
Perstorps kommun har inget särskilt sommarlovsprogram men man kan ändå hålla utkik på kommunens hemsida och i evenemangskalendern för roliga sommaraktiviteter.

Åstorp: Animera och agera – skapa din egen film

Specialeffekter, green screen och animering är några av sakerna deltagarna på Fantastisk film-aktiviteten får lära sig mer om. Den filmintresserade kommer trivas som fisken i vattnet, intygar filmpedagogen Jim Nilsson.
– Man kommer att få testa både animerad och vanlig spelfilm. De som vill kommer att få stå framför kameran men det är inget tvång, säger han.
I filmverkstaden få man börja med att skapa en figur i lera, eller något annat material, för att sedan göra en film med figurerna som huvudperson. För de som har lust kommer man också att spela in sekvenser där man själv alltså får stå framför kameran.
– Då jobbar vi med greenscreen och fokus blir att lägga på specialeffekter så att vi inte behöver skifta mellan olika inspelningsmiljöer, säger Jim Nilsson.
Aktiviteten äger rum på Kulturhuset Björnen den 11 juli och är till för barn i åldern nio till elva år. Det är gratis men man måste föranmäla sig.
– Det är bara att dyka upp och sen är det lagarbete som gäller. Man behöver ingen idé utan det kommer vi också jobba med på plats.
För den som tycker att filmskapande är kul så är evenemanget en aktivitet inför att kulturskolan ska starta upp en kurs i just filmskapande. Åstorps kommun erbjuder mer sommarkul och hela programmet hittar du på kommunens hemsida eller genom att klicka här.

Örkelljunga: Prova på sportdykning i stenbrottet

För vattenälskaren och den dyk- eller snorklingsintresserade blir det en spännande aktivitet i stenbrottet utanför Örkelljunga. Där kommer nämligen Kristianstads Sportdykarklubb vara på plats i början av augusti för att lära deltagarna mer om fridykning.
– Fridykning är den enklaste typen av dykning med fena, mask och snorkel. För att kunna vara med på aktiviteten måste man kunna simma 200 meter, säger Michael Carlqvist som är ordförande i Kristianstads Sportdykarklubb och en av arrangörerna.
En sommar i plurret – med Kristianstads Sportdyrklubb får man lära sig mer om fridykning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Att de i år håller i den här aktiviteten är egentligen ingen slump – klubben känner till stenbrottet väl.
– Anledningen till att vi gör detta är faktiskt för att kultur- och fritidsförvaltningen hört att vi ofta håller till i stenbrottet. Det är ett bra ställe att dyka på och framförallt när vi tränar upp nya dykare, säger han.
Det är sötvatten i brottet men till skillnad från många inlandssjöar är vattnet helt klart. Där det är som djupast är botten 12-13 meter ner, berättar Michael Carlqvist.
– Det är som havet fast med sötvatten. Det är så nära ”på riktigt” man kan komma, det är inte i någon bassäng. Så tycker man om att vara i vattnet eller är intresserad av dykning så är detta en bra möjlighet.
All utrustning finns på plats tillsammans med Michael Carlqvist och ett gäng instruktörer. Man tar sig själv till Örkelljunga stenbrott och aktiviteten kräver att man anmäler sig i förväg. Tillfället äger rum den 5 augusti mellan klockan 10 och 14 och man måste anmäla sig innan den 2 augusti. Glöm inte matsäcken.
Fler sommarlovsaktiviteter i Örkelljunga hittar du i programmet på kommunens hemsida eller genom att klicka här.
Gå till toppen