Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Yoga istället för skor i Sko-Svens gamla lokaler

Skorna ersätts av skolös yoga när Laila Svensson tar över Sko-Svens gamla lokaler i Boarp. Hennes resa mot yogan har varit lång och innehållsrik.

Laila Svensson satsar på yoga i Sko-Svens gamla lokaler i Boarp.Bild: Michael Lundblad
När det under förra sommaren var knökfullt med kunder i Laila Svenssons yogaskola i Hallavara rådde det ingen tvekan om att verksamheten behövde mer plats. Yogan i Hallavara finns kvar men från och med den 21 juni utökar hon verksamheten i Sko-Svens gamla lokaler i Boarp.
– Själv började jag med yoga för 15-17 år sedan, säger Laila Svensson, 52 år.
Väggarna i lokalen är i stort sett fria från tavlor och liknande. Tanken är att dessa ska användas under passen.
Vägen mot yogan har knappast varit spikrak. Volleybollen i Ängelholm var en stor del av Laila Svenssons liv. Först som aktiv och sedan som tränare.
– Då hette vi EVT, Engelholms volleybolltöser, sedan blev det EVS. Vi gick upp från division 4 till division 3 när jag var med. Vi hade en fantastiskt bra ledargrupp.
Sedan tidigare driver Laila Svensson en yogastudio i Hallavara.Bild: Michael Lundblad
Ursprunget finns annars i Hov där hon även bor i dag. 18 år gammal började hon arbeta som frisör med bland annat salong i Ängelholm.
– Allting gick som på räls men privatlivet gick inte på räls. Vi hade varit tillsammans i fem år. Jag var 25 när vi separerade, säger Laila Svensson.
Då valde hon att lämna allt för att resa. Hon stängde salongen, slutade med volleybollen och gav sig av.
– Jag var inte trött på mitt jobb. Jag var trött på livet och ville från Ängelholm. Jag var inte trygg i mig själv. Det är där yogan kommer in. I dag är jag stabil i mig själv.
Hon tittade på en stor karta och kom fram till att hon ville åka till Darwin i Australien. Men enda landet hon kunde få en enkel biljett till var Singapore. Efter det hamnade hon i Indonesien.
– Indonesien blev mitt paradis. På somrarna under hela 1990-talet kom jag hem för att arbeta på Fricks frisörer i Båstad.
Hon lärde sig indonesiska och säger sig ha blivit "halvindonesiska" under tiden. Till sist fick hon inte visumet förlängt. Då kom ett samtal från L'Oreal som Laila Svensson började arbeta för i Stockholm.
– Där stannade jag i två år. Sedan kände jag mig kvävd. Jag sa upp mig och drog igen.
Yogamattorna fyller lokalen där det tidigare var fullt av skor.Bild: Michael Lundblad
Sökandet efter vem hon var fortsatte. I början av 2000-talet blev hon sjukskriven ett helt år efter att ha gått in i väggen. Detta hände i samband med att hon var med och tog över Fricks. Efter det rörde hon inte en sax på två år.
– Jag lyssnade inte på signalerna. I dag förstår jag och drar i handbromsen direkt. Jag är inte rädd för att jobba mycket. Mycket handlar om att ha sunda relationer. Tittar jag på det i dag jobbar jag på ett helt annat sätt nu. Jag är sann mot mig själv.
Efter ett jobb på Ikea-IT och en yachtutbildning i Monaco kom hon hem till Hallavara och såg ortens nedlagda butik där det då fanns en annan verksamhet. Hon tittade in och såg sin yogasalong ligga just där.
– Hade jag inte följt mitt hjärta hade det gått käpprätt åt skogen. I dag känner jag ingen press, säger Laila Svensson som ser sig själv som affärskvinna.
Bredvid Laila Svensson sitter en tempeltavla upphängd. Annars är väggarna rena för att kunna användas under yogapassen.Bild: Michael Lundblad
– Den yoga jag började med var extremt fysisk. Och det ska man absolut göra. Den fysiska yogan lär man sig av. Jag kommer att fortsätta stå på händer tills jag är 90.
Samtidigt säger hon sig ha gått vidare från att enbart syssla med den fysiska yogan till att göra mycket annat inom yogan.
Kunderna kallar hon skämtsamt för yogisar. De som kommer till passen är en skiftande skara.
– Jag ger inte utrymme att tänka på något annat. Du kan inte tänka på något annat. Vi har mycket skit i våra huvuden. Här kan du rensa upp och bli medveten om dina tankemönster, säger Laila Svensson.
Hon reser gärna till Indien och söker sig där till de traditionella yogaskolorna. I Hallavara utbildar hon dessutom yogainstruktörer.
– Indierna har yogan i sina dna.
Invigningsdagen den 21 juni i Boarp är under Internationella yogadagen och då väntar ett yogamaraton där det går att komma och gå som man vill.
Laila Svensson ser sig själv som affärskvinna.Bild: Michael Lundblad
Gå till toppen