Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

2 400 fötter dansar i fyrkanter

Om någon under helgen ropar åt dig att du ska "swinga till din partner och dosado" ska du inte låta dig oroas. Du har bara råkat vandra in i Swedish Squaredance Convention som just nu samlar dansare från hela världen.

Dansare kom från Danmark, Tyskland, Skottland, Australien, Norge och ända från Kina. Ja, och från Sverige förstås.Bild: Christian Örnberg
– Vi blev tillfrågade på det convention som hölls i Jönköping 2015 om vi ville vara värdar, och efter moget övervägande tackade vi ja, säger Annika Persson från Fun Squaredancers i Hyllinge.
Med den stiliga titeln conventiongeneral är det hennes jobb att hålla reda på de dansare som nu kommer från Skottland, Tyskland, Australien och andra länder för att dansa i Helsingborg.
Som conventiongeneral kommer Annika Persson inte hinna dansa många steg själv. "Telefonen ringer hela tiden" berättar hon.Bild: Christian Örnberg
– Vi har till och med ett gäng som kommer från Beijing i Kina. 832 dansare hade registrerat sig igår och nya kommer under dagen, så vi blir nog en 1 000-1 200 när alla är här, säger hon.
I solskenet på plattan framför Idrottens Hus har några av dansarna samlats. I grupper om åtta personer svänger de runt till musiken samtidigt som ”callern” Jet Roberts från Californien ropar ut instruktioner.
Jet Roberts, Californien och Freddy Ekblad, Malmö må se ut och låta som en udda rapduo. Men som callers är det de som bestämmer och ropar ut vilka turer dansarna ska göra.Bild: Christian Örnberg
– Det är toppen, bra för både huvud och kropp. Man måste lyssna noga så det går inte att tänka på annat. Det gör att man kopplar bort all stress, säger Ann-Marie Manecke, som började dansa i rutor 1998.
I squaredance dansas det på olika svårighetsnivåer. Ju fler turer, eller "calls", en dansare behärskar desto mer avancerade danser kan han eller hon göra. Just idag dansas det basic, vilket är det enklaste.
Fyra damer och fyra herrar bildar en square. Fast räcker inte herrarna blir det till att improvisera. Ann-Marie Manecke (med ryggen mot kameran) tar hand om herrstegen och tar emot Stina Lundkvist under en av turerna.Bild: Christian Örnberg
– Det är väldigt roligt. Vi har många familjer där flera generationer är med. Mina föräldrar dansar till exempel, och mina båda döttrar också, säger Stina Lundkvist.
Tina Johansson från Fun Squaredancers i Hyllinge.Bild: Christian Örnberg
Bild: Christian Örnberg
Cowboyhatt och chaps är inget krav, men varför inte ta chansen?Bild: Christian Örnberg
Bild: Christian Örnberg
Bild: Christian Örnberg
Bild: Christian Örnberg
Gå till toppen