Ängelholm

Reservplan för sophämtning efter ekonomisk kris

NSR är redo att ta över om Renonordens ekonomiska svårigheter skulle ställa till problem i Ängelholm.

Renhållningsbolaget Renonorden AB har stora ekonomiska problem och ännu är det inte klart hur de ska lösas. Flera svenska medier har rapporterat om krisen de senaste veckorna. Det norska bolaget är störst på sophämtning i Sverige och sköter hämtningen hos hushåll i fler än 25 svenska kommuner bland annat Stockholm, Malmö, Uppsala och Ängelholm.
Renonorden tog över sophämtningen i Ängelholm för drygt ett år sedan.Bild: Niklas Gustavsson
I Ängelholm tog de över sophämtningen så sent som i april förra året, efter att ha vunnit upphandlingen hos NSR, Nordvästra Skånes renhållningsbolag. Nu har NSR informerat sin styrelse om att det finns en reservplan för sophämtningen i Ängelholm om den ekonomiska krisen i bolaget skulle förvärras.
– Vi fick information av vd:n Kim Olsson på vårt senaste styrelsemöte. Det ser ju inte bra ut för Renonorden och vi vet inte hur det kommer att sluta för dem, men det finns en reservplan och NSR har bilar redo att köra ut om det värsta skulle hända, om de skulle gå i konkurs, säger Christer Hansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Ängelholm och ledamot i NSR:s styrelse.
Med den informationen känner Christer Hansson sig trygg. Han säger också att bolagets ekonomiska läge ännu inte har märkts av i Ängelholm.
– Det började lite knaggligt när de tog över för ett år sedan men de sköter hämtningen helt okej, vi ser ingen skillnad på grund av det här och det viktigaste är att hushållen inte drabbas, säger han.
Renonordens avtal med NSR varar från den 1 april 2016 till den 2 april 2023 med option på ytterligare två år.
Gå till toppen