Helsingborg

”Vi borde egentligen ha det så festligt här jämt”

Det var i strålande solsken som det uppfräschade området runt Mariakyrkan invigdes med vinprovning, musik och god mat. Bättre start kunde inte Helsingborgs nya restaurangtorg få.

Precis när Carina och Erik Stegeman trodde att det inte gick att må bättre kom maten in.Bild: Jakob Thorell
Många hade kommit till Mariatorget för att gotta sig i lördagssolen när det nu efter flera månaders grävande skulle bli invigning. Vid ett bord på Bishop's Arms uteplats hade Carina och Erik Stegeman slagit sig ner
– Vi hade väl i bakhuvudet att det skulle bli invigning och när vi såg vädret passade vi på, säger Carina Stegeman och fortsätter:
– De har verkligen gjort detta jättebra, det är ett riktigt mysigt litet restaurangtorg.
Benita Holmén, Eva Sjöström och Annika Hallberg trivdes trots att de fick sitta i skuggan.Bild: Jakob Thorell
På Maria Tapasbars uteservering träffade vi tjejgänget som kallar sig de sötaste singlarna.
– Vi är här för att lyssna på musiken. Lite synd att vi inte kunde sitta närmare scenen, men hela idén med torget är väldigt lyckad, säger Eva Sjöström.
Musik? Jodå det serverades inte bara mat och dryck. På Mariakyrkans sydsida spelade musikgruppen Capi som fick den normalt svårflörtade helsingborgspubliken att glatt klappa med.
Capi var ett av fyra band som turades om att spela på Mariatorgets invigning.
– Det blir musik här fram till nio, sen blir det salsa på andra sidan kyrkan till klockan elva i kväll. Dessutom är det trubadurer, vinprovning och skattjakt för barn. Tanken är att alla ska hitta något här de gillar, säger Moa Sundberg på stadsbyggnadsförvaltningen.
Sedan i december har arbetet runt kyrkan pågått, men projektet påbörjades långt tidigare.
– Det har varit en fyra år lång resa i samarbete med Svenska kyrkan och restaurangerna här runtomkring. Men det är värt det när man ser alla glada människor. Vi borde egentligen ha det så festligt här jämt, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.
Det låter trevligt. Kommer ni då att ordna sådant här väder i fortsättningen också?
–Haha, ja självklart. Jag sa ju att vi samarbetar med kyrkan.
Torget har fått lite mer europeisk känsla tyckte flera på Olssons skafferi.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen