Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Bilar, bågar och bländande sol

På söndagen var det åter dags för Sofiero Classic. I den strålande sommarsolen blänkte lacken på fordonen ikapp med den lackande svetten i besökarnas pannor.

Solen gassade rejält över bilar och besökare.Bild: MATHILDA AHLBERG
Frågan är vad som fick folk att le mest på Sofiero denna söndag. Sommarvärmen som äntligen kom eller de drygt 600 bilarna och motorcyklarna som utställare, ofta i matchande kläder, stolt visade upp.
– Vi började med ett veteranbilsrally 1989 och med undantag av fyra år har vi kört. Efterhand har också arrangemanget växt sig större. I år har vi till exempel en barnsektion ihop med Busfabriken, en auktion och mycket mer, säger arrangören Torkel Brunstorp.
Sofiero Classic drar fler och fler besökare även om det är en bit kvar till toppsiffrorna för tio år sedan. ”Kommer det 5 000 personer idag är jag nöjd, fast det är klart jag hoppas på ännu fler”, säger Torkel Brunstorp.Bild: MATHILDA AHLBERG
Anders Lindskoug ställer ut en Bugatti från 1935, fast inte riktigt. Bilen är en replik, byggd för hand men nära identisk med den franska bilfirmans sista tävlingsbil.
När Anders Lindskoug stannar till vid övergångsställen i sin egenbyggda Buggatti brukar folk glömma att gå över, berättar han.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Det är min passion att skapa. Bygga bilar är lika mycket konst som att måla en tavla. Varje detalj i den här bilen har varit en resa, säger Anders Lindskoug.
Äldsta bilen på området var stegbilen från Helsingborgs Brandkårsmuseum som på sina massiva gummihjul står stadigt på grusgången invid slottet.
I vadmalsuniform och läderhjälm slapp Mats Rosander frysa.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Den köptes in till Helsingborgs Brandkår 1915, så vi får de andra bilarna att se lite moderna ut, säger Mats Rosander som poserar i en gammal brandchefsuniform.
Kenneth Nilsson sitter bakom sin Ner-a-car motorcykel.Bild: MATHILDA AHLBERG
Kenneth Nilssons märkliga motorcykel, en Neracar från 1923, drar många blickar till sig.
– Första gången jag såg en sådan var på en motorcykelutställning i Danmark för runt 30 år sedan och min första tanke var "Vad fan var det?" Den fastnade i minnet och sedan letade jag länge efter en att köpa.
Det tog sin tid då modellen är ovanlig. Efter mer än 20 år fick han napp i Herning på Jylland.
– Den är ganska unik. Jag tror det finns cirka 150 stycken i världen. I Sverige lär det bara finnas en som är körbar förutom denna.
Läs alla artiklar om: Sofiero Classic 2017
Gå till toppen