Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Nilssons skafferi kan tvingas läggas ner på grund av bibliotekets skick

Antingen får kommunen köpa ut krögaren, eller ordna nytt restaurangkök. Nilsson skafferi är hårt drabbat av det eftersatta underhållet av stadsbiblioteket och har gett kommunstyrelsen ett ultimatum. På måndagen ska kommunstyrelsen ge besked.

En förlikning med kommunen kan bli aktuell. Johnny Hagman kan tvingas lägga ner sin restaurang i stadsbiblioteket.Bild: Niklas Gustavsson
I 28 år har Johnny Hagman haft serveringen en trappa upp på stadsbiblioteket. Först som kafé och sedan 1999 som restaurang med både lunch och fika till allmänheten och servering på konferenser och möten på kvällarna samt catering.
Men nu skymtar slutet på eran. Eller blir det en fortsättning i någon form?
Det avgörs på måndag. Kommunstyrelsen drar ihop till ett extrainsatt möte med några ärenden som kräver brådskande beslut i fullmäktige samma kväll. Nilssons skafferi är ett av dem.
Krögaren Johnny Hagman vill ha besked om framtiden. Biblioteket ska totalrenoveras, och vad händer med restaurangen då?
– Antingen får jag stänga eller så får kommunen hitta en ersättningslokal till mig under tiden, säger han.
Nilssons skafferi AB har haft ett löpande hyresavtal som förlängs automatiskt varje år. Uppsägningstiden är nio månader. Redan i februari väckte Johnny Hagman frågan och bad kommunen om besked och lade fram två alternativ:
Antingen löser kommunen ut Nilssons skafferi från hyresavtalet och restaurangen läggs ner vid årsskiftet. En ekonomisk ersättning kommer att krävas av kommunen för detta.
Eller så väljer kommunen att låta avtalet löpa vidare. Kommunen måste i så fall antingen renovera den befintliga restaurangen eller bygga nytt och godkänt restaurangkök. Under byggtiden vill Nilssons ha kompensation för uteblivna intäkter.
Restaurangköket är liksom övriga byggnaden i mycket dåligt skick. Golvskiktet är sprucket och har aldrig blivit lagat eller bytt.
Mycket talar för att Nilssons tvingas stänga för gott och att en förlikning måste uppnås.
– Jag vill inte föregripa kommunstyrelsens beslut, men jag tror att det blir svårt att hitta en ersättningslokal till oss under ombyggnadstiden, säger Johnny Hagman.
Diskussioner pågår också om att utveckla verksamheten i biblioteket i samband med renoveringen, vilket också kan inbegripa serveringen.
Johnny Hagman har förståelse för det, men känner samtidigt sorg inför tanken på att behöva lämna restaurangen. Det drabbar också fyra heltidsanställda, varav en från kommunens verksamhet för personer med funktionsnedsättning.
– Jag har haft det här som bas i verksamheten i snart 30 år, så det känns naturligtvis vemodigt, säger han. Men jag kommer i alla fall att fortsätta driva Odd Fellowrestaurangen på Lärkgatan för stadens loger och till bröllop och fester, säger han.
Läs alla artiklar om: Renoveringen av Ängelholms Stadsbibliotek
Gå till toppen