Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Norrvikens nya trädgårdsmästare har känsla för projekt

Efter att ha skapat en besöksträdgård vid Astrid Lindgrens barndomshem började Kajsa Vildängens nästa projekt som trädgårdsmästare på Norrviken, med ansvar för drift och utveckling av parkens innehåll.

Kajsa Vildängen är trädgårdsmästare på Norrviken och den som ansvarar för drift och utveckling av parkens innehåll. Bland ormbunkarna trivs hon bra.Bild: Niklas Gustavsson
Hon beskriver sig själv som en projektmänniska. Genom livet har Kajsa Vildängen oftast haft någon form av egen verksamhet. Hon har drivit plantskola, trädgårdsbutik och skapat en besöksträdgård på Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby.
– I Vimmerby handlade det om att skapa en fyra hektar stor besöksträdgård skapad utifrån värderingar som var grundläggande från Astrid Lindgren, säger Kajsa Vildängen.
Hon har följt Norrvikens trädgårdar under hela sitt trädgårdsliv. Förra sommaren tog hon därför kontakt med ägaren till Norrviken för att förhöra sig om den resa anläggningen stod inför.
Kajsa Vildängen ser uppdraget som trädgårdsmästare på Norrviken som fantastiskt spännande.Bild: Niklas Gustavsson
– Det har varit stort fokus på renovering av hus och man har rustat upp och rensat upp i trädgården, på ett fantastisk sätt. Men nu behöver trädgårdarna också fyllas med dofter, blomstring, färg och liv. Ett uppdrag som är fantastiskt spännande.
– Rudolf Abelin som skapade Norrviken för över 100 år sedan gjorde en fantastisk gärning. Hans skärpa och trädgårdsfilosofi är en skatt att ösa ur och vi kommer att vara varsamma med den vackra grund och själ som finns i platsen Norrviken. Rudolf var en modern experimentell person. Det är en spännande tanke att utgå ifrån hur han hade gjort i dag, säger Kajsa Vildängen.
Hennes uppdrag består i att se till att få trädgårdarna att blomstra igen. Att ta plats och medvetenhet i trädgårdsvärlden och skapa en plats som blir attraktiv att besöka och vistas i både för närboende och gäster. Just nu arbetar man med att ta fram en treårsplan för trädgårdarnas fortsatta utveckling.
I år har Kajsa Vildängen sett till att det gjorts en satsning på österländska terrassen. Snart är hon klar med en treårsplan för trädgårdarna.Bild: Niklas Gustavsson
– I vår har vi gjort en satsning vid österländska terrassen, skapat en pergola där nu vita Wisterior blommar. I höst ska vi ta första spadtagen och bygga två vackra växthus på ungefär 200 kvadratmeter vardera.
Exakt vad växthusen ska innehålla återstår att se. Det är en del av hennes uppdrag att ta fram en plan för, men i ett av dem kommer fokus att läggas på odling till den närliggande restaurangen. I det andra finns funderingar på allt från fjärilshus till växthusbio och en utställning om Abelin.
– Vi får se vad det blir, jag behöver lära känna verksamheten lite bättre innan planerna spikas, säger Kajsa Vildängen som bara varit på plats i tre månader.
Om Sofiero är känt för rhododendron så pekar Frida Paulsson, marknadsansvarig på Norrviken, på att många besökare är särskilt intresserade av Norrvikens hortensior samt körsbärsträdgården. Och mer av växtlighet ska det bli.
Kajsa Vildängen kommer att jobba med att plantera in bestånd av växter.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi kommer att arbeta mycket med att plantera in bestånd av växter. Det kan handla om en dal av Näsduksträd, ängar med pioner eller en skog av liljor.
Kajsa Vildängen vill gärna få in mer förändring både i känslan i platsen och i växtligheten.
– Mer rörelse. Från det statiska till det levande. Det kan vara blomning, ljussättning, vattenspel eller djur, säger hon och nämner att hon gärna hade sett påfåglar på området.
Hemmet finns i Mellbystrand och utanför Växjö. Det handlar om ett växelvis boende för Kajsa Vildängen.
Till alla som exempelvis har en villaträdgård som de tycker om att påta i har hon ett handfast tips.
– Trädgård tycker jag ska handla mycket om lust, avkoppling och njutning. Det handlar om att bli vän med sin trädgård och skapa den utifrån sin personlighet. En del gillar att påta och pyssla och andra vill mest koppla av. Att skapa en trädgård utifrån sina egna behov, snarare än grannens tycker jag är det bästa, säger hon.
För egen del njuter hon av att hennes robotgräsklippare på hemmaplan jobbar flitigt när hon är på jobbet.
Gå till toppen