Världen

Attentatsman känd för islamistkopplingar

Föraren i den personbil som på måndagseftermiddagen rammade en polisbuss på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris fanns registrerad i de franska polisregistren som ett potentiellt hot mot säkerheten.

Fransk polis vid paradgatan Champs-Élysées där en personbil rammade en polisbuss. Föraren, som avled i samband med händelsen, fanns på polisen lista över potentiella säkerhetshot.Bild: Matthieu Alexandre /AP/TT
Mannen, som är 31 år, registrerades redan 2015 som en medlem i "den radikala islamiströrelsen", enligt källor nära utredningen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Flera vittnen och en journalist på tidningen Liberation som var på plats då personbilen körde fram mot polisbussen berättar att det först mest såg ut som en vanlig krock. När poliserna närmade sig bilen började lågor slå ut ur framsätet på bilen.
Polisen lyckades dra ut föraren ur den brinnande bilen och släcka, men enligt Inrikesminister Gerard Collomb avled föraren i samband med händelsen. Inrikesministern benämner det som hänt som ett "attentatsförsök".
Enligt uppgifter i franska medier ska mannen ha burit vapen.
– Uppenbart rör det sig om en uppsåtlig handling, säger en källa nära utredningen till nyhetsbyrån AFP.
Poliskällor uppger för AFP att man hittat en automatkarbin, handvapen och gasflaskor i bilen.
Parispolisen har påbörjat en officiell utredning om terrorbrott.
Gå till toppen