Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Linda Fagerström: Konst vid entrén

Nyhamnen, Triangeln, Amiralsstaden, Varvsstaden och Entré-byggnaden. Dessa fem platser räknas upp som möjliga platser för framtidens Malmö konstmuseum i den förstudie om saken som presenterades för kulturnämnden i Malmö den 15 juni.
Säkert ligger Varvsstaden och Nyhamnen bäst till: det vill säga de områden som just nu exploateras och byggs ut som intensivast. Varvsstaden har förstås redan Malmö högskola, och till Nyhamnen har hittills bara de Malmöbor som vallfärdar till Saltimporten för att äta brässerad fänkål med fänkålspuré och bränd fänkålsaska hittat – men snart når gentrifieringen också hit.
Själv är jag rätt svag för tanken på gamla Entréhuset som nytt konstmuseum: Malmös mest utskällda plats genom tiderna i stadens kanske sunkigaste kvarter. De många kulturarbetare som bor där älskar förvisso Värnhem, men knappast Entré. Konstmuseet skulle funka som självklart nytt ankare vid anonyma Värnhemstorget. Att låta konstmuseet bli ansikte mot infarten norrifrån skulle dessutom understryka Malmös position som konststad: ett lyckokast.
Gå till toppen