Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP vill ge äldre hjälp med att handla mat på nätet

Lena Östholm-Munkberg (MP) vill att Helsingborg satsar på stöd till äldre att själva beställa mat på nätet. Detta, liksom beslutet att erbjuda lunch på tre vårdboenden till äldre som bor hemma, menar hon kan utveckla äldreomsorgen. Christel Håkansson (S) ser gärna nya idéer men påpekar att regelverk om konkurrens måste följas.

Nu lanserar Lena Östholm-Munkberg (MP), ledamot i vård- och omsorgsnämnden, digitala matinköp för äldre. Hon vill att hemservicepersonal ska hjälpa äldre att kolla matsortiment på nätet och beställa direkt från butiker som kör hem varorna.
Lena Östholm-Munkberg (MP) vill att hemservicepersonal i Helsingborg ska hjälpa äldre som bor hemma att beställa mat på nätet.Bild: Privat
Rent praktiskt skulle hemservicepersonalen ha med sig digitala plattor till äldre som själva inte har det. Så fungerar det redan i vissa kommuner, bland annat Borås.
– Jag kan se flera fördelar. Dels kan det öka matlusten hos äldre att få se hela utbudet, dels kan de från flera butiker även beställa tillagade måltider - då menar jag alltså inte från frysdisken. Det ger också en gemenskap att sitta och beställa tillsammans med hemservicepersonalen, många äldre kan idag inte själva följa med och handla.
— Dessutom utvecklar det personalens yrkesroll och minskar antalet tunga lyft genom att de inte behöver bära hem tunga matkassar till de äldre, säger Lena Östholm-Munkberg.
Hon tillägger att det är alltmer angeläget att medarbetarna har en god och effektiv arbetsmiljö i takt med att andelen äldre i befolkningen blir fler samtidigt som det är svårt att rekrytera till vård- och omsorg.
Ännu har inte Lena Östholm-Munkbergs tankar landat i ett konkret förslag till vård- och omsorgsnämnden.
– Men jag kommer att jobba för detta nu. Jag arbetar själv som verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen, men i Ängelholms kommun, säger hon.
För oppositionen i nämnden sitter Christel Håkansson (S) som andra vice ordförande. Hon välkomnar alla idéer om att förbättra matsituationen för äldre, men påpekar att förändringar måste tänkas igenom så att de är lagligt genomförbara.
Christel Håkansson (S) påpekar att det kan vara väl så viktigt att bryta ensamheten vid måltiderna, för att förbättra matsituationen för äldre.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag vill inte förkasta hennes förslag men jag vet sedan tidigare att kommunanställda inte aktivt får föreslå var någon ska handla. En butik eller leverantör skulle kunna gynnas på ett sätt som inte är riktigt. Så man måste fundera på hur det ska genomföras, det kanske inte är helt enkelt.
Christel Håkansson tillägger att mat ofta är ett stort problem inom äldreomsorgen. Att gamla är undernärda är inte helt ovanligt och både matkvalitet och sociala faktorer kan ligga bakom.
– Ensamheten kan påverka och i vissa fall även leda till depression. Så det räcker inte med att det finns god och näringsriktig mat. Någon ska se till att de äter den också, säger hon.
Det finns annars fler sätt att utveckla maten för äldre och på senaste vård- och omsorgsnämndssammanträdet klubbades ett halvårslångt projekt. Det gäller att personer som bor hemma och får hemvård från den 28 augusti ska kunna gå till tre vårdboenden för att äta lunch. De aktuella vårdboendena är Dunkerska huset på Tågaborg, Elinebo i Ramlösa och Lundhagen i Kattarp.
Tanken är att minska ensamheten genom att de som kan och vill ska kunna komma till en matsal, som ställs i ordning just för detta, och äta tillsammans med andra. De som bor på Dunkerska, Elinebo och Lundhagen kan också äta i denna matsal om de vill. Lunchpriset kommer bli cirka 70 kronor. På varje vårdboende ska mellan 15 och 20 platser per dag under vardagar erbjudas.
– Redan i dag kan man äta lunch på flera Träffpunkter. Men nu startar vi detta på ett vårdboende i norra, ett i södra Helsingborg och ett utanför stan. De tre vårdboendena har alla bra matsalar. Vi får se hur det tas emot och testar i ett halvår. Förhoppningsvis blir det bra, säger Jenny Håkansson, kostchef i Helsingborgs stad.
Gå till toppen