Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alkoglassen välkomnas av Systembolaget

Alkoglassen kan komma att förbjudas i vanliga butiker och förpassas till Systembolaget. – Det faller sig väl naturligt att det är Systembolaget som ska sälja det här, säger presschefen Lennart Agén.

Isglassen N'Ice innehåller fem procent alkohol men säljs ändå fortfarande i matbutiker på nätet. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
En statlig utredning tillsatt av regeringen föreslår nu i ett delbetänkande att alkoholhaltig glass och andra liknande produkter likställs med försäljning av alkoholhaltiga drycker.
Därmed blir den rusiga glassen bara tillgänglig på Systembolaget eller på restauranger med alkoholtillstånd.
Den alkoholpreparerade produkten uppmärksammades härom året när butiker började sälja bland annat isglass med en alkoholhalt på fem procent, ungefär som en starköl. Rimligt tycker Systembolaget
– Det är väl bra att den likställs med andra alkoholhaltiga drycker och då är det ju vi som ska sälja den, säger Agén.
TT: Då kanske ni måste sälja alkoholfri glass också?
– Haha... Det är inget vi har funderat på i nuläget.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger i en kommentar att regeringen värnar om den svenska alkoholpolitiska modellen och att skydda barn och unga. Därför anser hon att utredningens förslag är rimliga.
Förslaget till förändringar i alkohollagen föreslås börja gälla den 1 januari 2019.
Gå till toppen