Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

SD vill att upphandlingen utreds

Juridisk expertis dömer ut Svalövs direktupphandling av konsult. Men kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) ser inga fel. Det misstänker däremot SD:s Teddy Nilsson som vill att upphandlingen utreds.

Gick det rätt till när konsulten handlades upp? SD vill se frågan utredd.
När Svalöv skulle anlita konsult som ska stötta kommunens chefer gjorde man en direktupphandling. Man vände sig direkt till ett par företag med samma ägare och valde sedan ett av dessa – Affektor.
Läs mer:Konsult fick vara med och upphandla sig själv
Helt i sin ordning anser personalchef Paul Eklund och tf kommunchefen Kerstin Lingebrant. Men juridiske experten Pär Cronhult dömer ut direktupphandlingen och anser att man borde ha gjort en konkurrensutsättning där alla intresserade företag inbjuds att lämna anbud.
– Finns oegentligheter ska det upp till ytan. Det ska redovisas, säger oppositionsrådet Teddy Nilsson (SD) som vill att upphandlingen utreds.
– I första hand får revisionen titta på det. Men det borde också komma upp som ett ärende i kommunstyrelsen, säger han.
Teddy Nilsson säger att han reagerade redan när avtalet blev känt.
– Det är samma ägarstruktur som ett tidigare företag vi hade frågetecken kring, säger han.
Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande, anser inte att några felaktigheter begåtts.Bild: Albin Brönmark
Kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) försvarar däremot upphandlingen.
– Innan upphandlingen har vår personalchef Paul Eklund kontrollerat med jurister. Och det är ingen som har överklagat, säger hon.
Frågan är bara vilka som skulle kunna överklaga – bara ett par företag fick lämna anbud och de båda har samma ägare.
Men Birgitta Jönsson ser ingen anledning att agera till följd av det som nu har kommit fram, utan anser att man kontrollerade vad som behövde kontrolleras redan innan upphandlingen.
Majoritetskollegan Olof Röstin i Moderaterna har förtroende för tjänstemännen som arbetet med upphandlingen.
– De anser inte sig ha gjort några fel, säger han.
Men Olof Röstin ser samtidigt att det kan vara på sin plats att kolla på uppgifterna.
– Finns frågetecken ska man kanske ta ett varv till. Jag har inte hunnit sätta mig in i allt. Vill ha en dialog innan jag uttalar mig, säger Olof Röstin.
Teddy Nilsson ser dock ut att få gehör hos revisionen. Kommunrevisionens ordförande Arne Nordqvist (C) tänker ta upp upphandlingen på revisionens nästa möte den 28 juni.
– Det ligger i vårt intresse att titta på. Gången är sådan att vi kallar in den som är berörd och därefter bestämmer vi om vi ska göra en större utredning, säger Arne Nordqvist.
Gå till toppen