Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Advokater sågar identifiering av planstormare

Skånska flaggan och polisens identifiering av supportrarna som stormade planen stod i fokus när rättegången skandalscenerna på Olympia avslutades.

Fyra av de åtalade anklagas för att ha slitit tröjan av Jordan Larsson. Tre av dem förnekar att de var inne på planen.Bild: LUDVIG THUNMAN
Tolv av planstormarna åtalas nu för planstormningen, resten har erkänt och bötfällts. Sex av de åtalade ställdes inför rätta på onsdagen. Fyra av dem anklagas för att ha tvingat matchtröjan av Jordan Larsson, som även han var på plats i Helsingborgs tingsrätt på onsdagen.
Den förre HIF-spelaren verkade måttligt road av att sitta i rätten men gjorde sin plikt och berättade med egna ord:
– Det kommer flera stycken emot mig, det är klart att det inte är den bästa känslan i världen. Någon säger "dra av tröjan". Sen började de dra i tröjan, jag hjälpte till också. Det kändes som att det var lika bra att ge dem den.
Jordan Larsson berättade också att han inte tänkte så mycket i den situation han plötsligt hamnade i.
– Det kändes som att det var rätt beslut att ta av tröjan.
Åtta av de tolv förnekar att det är dem vi ser på bilder och filmer som visas på storbildsskärmar i rätten och som utgör grundstenarna i åklagarens bevisning.
Supportrarna har identifierats av poliser som ägnat åtskilliga timmar åt att studera bildmaterialet. Genom detaljer på kläder och skor anses supportrarna vara identifierade. Många av dem var dessutom sedan tidigare välkända ansikten för supporterpoliserna Anders Mollestam och Gunnar Wirsén, som haft centrala roller i identifieringsarbetet. Båda vittnade på onsdagen, liksom polisens IT-tekniker.
De åtalades försvarsadvokater hade dock inte mycket till övers för hur identifieringarna gått till.
– Det spelar ingen roll hur många timmar polisen lagt ner på identifieringsarbetet. Luckorna i bevisen finns ändå. Det är inte bättre än så här och de blir inte bättre heller, säger advokat Markus Bergdahl, som försvarar en 18-åring som står åtalad för att ha kastat en stol mot Jordan Larsson.
– Polisens analys bygger på detaljer i kläder men nu vet vi ju att det byts kläder under flaggan, sa Markus Bergdahl i sin plädering och syftade på den jättelika skånska flagga som under två och en halv minut vecklades ut över södra ståplatsläktaren. Under flaggan bytte flera supportrar bevisligen kläder med varandra.
Åklagare Kerstin Eriksson anser däremot att bevisen räcker mer än väl för att fälla samtliga åtalade.
– De gärningsmän som sitter här är överbevisade om att ha varit inne på planen, om att ha tänt bengaler och om att ha ofredat Jordan Larsson, sa Kerstin Eriksson i sin plädering och yrkade med några undantag på dagsböter för de åtalades skara.
För 18-åringen som åtalas för att ha kastat en stol mot Jordan Larsson yrkade åklagaren på villkorlig dom och böter medan en 31-årig helsingborgare som åtalas för att ha kastat ett metallstag mot en publikvärd enligt åklagaren i första hand ska straffas med fängelse, alternativt villkorlig dom och samhällstjänst.
Vad tingsrätten anser blir känt den 5 juli. Då meddelas domen.
Gå till toppen