Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Bland blommor och bin på Ven

Det blir ytterligare en trädgårdsrunda på Ven, lördagen 1 juli öppnas tio trädgårdar upp för allmänheten.

Christel Ericsson. Foto: PrivatBild: Privat
Åtta av dem är privata, flera av dem är de mest intressanta på ön och har varit med tidigare år. Christel Ericsson, är en av initiativtagarna och deltar med sin och maken Palles halvvilda trädgård på östra sidan av ön.
– Rundan fanns redan som ett leaderprojekt 2014, men försvann när pengarna och projektet tog slut, säger hon. Det tyckte vi var synd, när det var så populärt och hade många besökare. Så vi startade ideella föreningen Hvens Trädgårdsintressenter, som arrangerar rundan.
Runt egna trädgården betar djur, mest stolt är Christel över blåregnet (nu utblommat) och Palles odlingslådor för bärbuskarna.
– Det är svårt när det lutar, här finns ingen platt plätt.
På programmet i år finns bland annat en föreläsning om hur viktiga bin är för mänsklighetens överlevnad. Det är Arne Lundvall, ansvarig för binas parningsstation hos hembygdsföreningen, som berättar om bland annat arbetet med att sätta ut bidrottningar i Nämndemansgårdens trädgård.
Nytt för i år är bland annat en nyanlagd mindre skogsträdgård som har fått växa upp de senaste tre åren till ett litet ekosystem på Mildahns väg. I trädgården odlas frukter, bär, nötter och perenna örter på en gammal välbevarad gård från förra sekelskiftet.
En annan nyhet är att Tycho Brahemuseets trädgård deltar i rundan och även där hålls en föreläsning, av museets nya trädgårdsmästare Tove Sporring. Det var Tychos syster, Sophie (född 1556), även hon astronom, som odlade örterna i trädgården.
I Christels egen trädgård finns inga spikraka gångar, där får det vilda sprida ut sig.
– Man ska ha det som man vill och inte för att ge andra ångest, fortsätter hon.
Alla medverkande trädgårdar måste dock vara i ordning, städade från byggmaterial och hålla så hög standard att de är intressanta för trädgårdsälskare. Samtliga trädgårdar har fritt inträde och håller öppet mellan klockan 10.30-17. Karta finns på hvenstradgardsrunda.weebly.com.
Gå till toppen