Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt är tillåtet i kören utan gränser – nynna, stampa eller sjung

Sång, saft och kakor. Röda Korsets nya projekt ska hjälpa stadens invånare att finna varandra över gränserna.

Ett tiotal människor har samlats för att sjunga och humma tillsammans med körledarna Johanna Fransson, Nathalie Nygren och Matilda Nordberg (ej i bild).Bild: Katharina Rumpf
Vinden viner och Röda Korsets flagga rör sig hektiskt i takt. Det som sker inuti Cultura Gymnasiums lokaler är desto fridfullare.
– Det här ska vara en plats att träffa nytt folk på, en plats för social inkludering. Vi ska erbjuda en plattform för människor som annars inte hade träffats, säger Frida Ahlberg som är projektledare för Röda Korsets nya satsning "Kören utan gränser".
Valet av Cultura Gymnasium som plats för verksamheten beror inte bara på skolans lokaler utan även på dess inriktning på mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
Projektet finansieras av Svenska Röda Korset och kommunala Visionsfonden.
– Vi är en lite segregerad stad. Vi behöver göra saker för att öka integrationen, säger Frida Ahlberg.
Upplägget för körsången är enkel. Ingen föranmälan krävs och alla är välkomna under de 16 tillfällen som kören samlas. Gamla som unga, asylsökande som svenskar. Därför finns det inget givet språk som används. Sång, musicerande, nynnande, stampande. Allt ska vara tillåtet i "Kören utan gränser".
– Formen kommer vara att sjunga utan ord. Ibland kommer det blandas in andra språk och kanske även teckenspråk, säger Frida Ahlberg.
Hon påpekar samtidigt att det inte ska vara en proffskör, utan ett tillfälle att ha kul och göra det man känner för. Om det låter bra eller dåligt är mindre viktigt. Dessutom kommer det att finnas många fikapauser. De är enligt Frida Ahlberg viktiga för att bygga en avslappnad stämning där folk får tid att prata med varandra och utbyta idéer.
Varför just körsång ska skapa gemenskap finns det flera anledningar till.
– Vi träffar många asylsökande som uttrycker att de vill hitta fler aktiviteter och känna sig delaktiga i samhället de lever i. Sång är något som är kul, det är kreativt. Och det är något vi delar inom många kulturer. De flesta tycker om musik och att man skapar något tillsammans utifrån samma förutsättningar.
Förutom projektledaren är det fyra volontärer som arbetar med kören. Eid från Kabul är en av dem. Istället för att njuta av sommarens ledighet med kompisarna har han valt att arbeta för Röda Korset.
Han tycker om det nya projektet.
– Det är en jättebra idé. När man lyssnar på musik och sjunger mår man bättre.
Om projektet återkommer efter sommarens slut är oklart. Det beror på intresse och resultat. Men än så länge är Frida Ahlberg optimistisk.
– Huvudsyftet för mig är att det blir ett bra minne och att folk lär sig något på vägen. Att man går härifrån och kanske har en ny kompis eller två. Att man blir sedd och hörd.
Fotnot: Eid vill inte ha med sitt efternamn i artikeln.
Fakta

Kören utan gränser

Vad: Körsång för alla

Arrangör: Röda Korset

Var: Cultura Gymnasium, Konsul Perssons Plats 1

När: 12 juni - 2 augusti, Klockan 17-19 varje måndag och onsdag

Gå till toppen