Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomas Ledin: "Klump i halsen"

I helgen kommer hans låtar att spelas på tusentals fester runt om i landet. Få artister är så förknippade med den svenska sommaren som Tomas Ledin.
– Första gången jag hörde "Sommaren är kort" sjungas på en skolgård, det var väldigt emotionellt, säger han.

Tomas Ledin har fått se många av sina låtar bli hits. Några av dem, som "Sommaren är kort", har blivit större än så. "Den står på egna ben på något sätt, den är allas, den är inte min", säger han.Bild: Anders Wiklund/TT
På midsommarafton tänker Tomas Ledin ta det lugnt på familjens sommarställe ute i Stockholms skärgård. Men hans låtar kommer att få jobba.
Tomas Ledin är en av de artister som spelas allra mest på Spotify under midsommarhelgen.
– Jag fick se något diagram under våren och just den helgen såg det ut som en midsommarstång som reste sig. Jag blev så här "oj, är det verkligen möjligt?". Men tydligen är det så, säger han.
Passande nog gav Tomas Ledin häromveckan ut en samlingsskiva med några av sina mest klassiska sommarlåtar och ett gäng nyskrivna sånger. I fredags gick skivan, som heter "Inte ett moln så långt ögat kan nå", rakt in på den svenska albumlistans topp tio.
– Det var skivbolaget som hade det på förslag. Det finns ingen sådan samling så jag tyckte att det lät som något som jag skulle tycka vara roligt att sammanställa.
TT: Men hur blev det så, att du är så starkt förknippad med sommaren?
– Det är ju tillfälligheternas spel. Det är inte så att jag har suttit och funderat på att jag ska profilera mig på något speciellt sätt. Jag märkte ju det när jag skulle plocka ihop den här skivan, att jag har ju inte skrivit särskilt många renodlade sommarlåtar egentligen. Jag har skrivit och spelat in 250 låtar och det är kanske 10–15 som är uttalade sommarlåtar.
– Men uppenbarligen, och det vet jag ju, har en del av dem haft ganska stort genomslag. Det har blivit som det har blivit och jag har absolut inga problem med det.
Tomas Ledin minns exakt när han insåg att hans allra mest kända sommarlåt, "Sommaren är kort", blivit något större än bara en hit.
– När mina söner gick i skolan och man gick på skolavslutningen. Och så bland de här sångerna som sjöngs så började "Sommaren är kort" att dyka upp varje år. Då förstod jag ju att den hade satt sig ordentligt.
TT: Hur var det att se dina barn sjunga den?
– Jag kommer ihåg när äldsta sonen spelade akustisk gitarr, han skulle gå ut femman eller sexan och satt och kompade och klasskompisarna sjöng. Jag fick en klump i halsen. Den spelas där bredvid "Idas sommarvisa", det är speciellt.
Tidigare i år fyllde Tomas Ledin 65 år. Några planer på att pensionera sig har han dock inte.
– Nej, det är väl en av fördelarna med mitt yrke. Att man kan styra det där lite som man själv vill, om man nu som jag har förmånen att det finns folk som är intresserade av det jag gör. Det här kommer att bli ett väldigt aktivt år för mig.
Mellan 2009 och 2015 hade Tomas Ledin en intensiv tid med bland annat den självbiografiska krogshowen "Showtime" och stora turnéer. Sedan dess har han "varit lite mer privat" och funderat på vad som väntar härnäst.
– Jag själv är ju produkten, eller vad man ska kalla det för. Det är skönt att backa ifrån det ibland, då ser jag alltid tydligare vad jag vill göra.
När han nu är tillbaka från ledigheten har han inte mindre än tre stora projekt på gång – förutom samlingsskivan och en kommande bok handlar det om en helt ny krogshow.
"Skarpt läge" får premiär på Cirkus i Stockholm i september.
– Jag vill inte avslöja för mycket om den. Men den här gången har vi valt en helt annan inriktning. Det är inte musikal, jag berättar inte om mitt liv, utan det är en annan vinkel. Sedan ska vi försöka göra den minst lika underhållande och musikaliskt och visuellt spektakulär, naturligtvis. Men den drar åt ett annat håll.
Ett 40-tal föreställningar är planerade under hösten. Huruvida "Skarpt läge" blir en lika massiv långkörare som "Showtime", som kom att visas i två år runt om i landet, återstår att se.
– Först ska vi klara av premiären. Men det är klart, med en sådan här satsning hoppas man ju att det ska fungera bra och att man hela tiden ska längta till nästa föreställning.
TT: Nästa album då, när kommer det?
– Det ligger nog en bit in i framtiden. Men jag skriver fortfarande och jag är jättenöjd med de här nya låtarna som ligger på samlingsplattan. Så ja, grabben är optimistisk.
Fakta

Tomas Ledin

• Född 1952 i Östersund. Uppvuxen i Rätan, Hölö och Härnösand. Gift med Stikkan Andersons dotter Marie Ledin som han har två söner med.

• Albumdebuterade 1972 med den engelskspråkiga skivan "Restless mind". Har sedan dess givit ut en mängd album både på svenska och engelska. Under sin karriär har han hunnit med allt från att skriva låtar som "Sommaren är kort" och sjunga kör med Abba till att vinna Melodifestivalen (med låten "Just nu" 1980).

• Sedan 1990 och albumet "Tillfälligheternas spel" har han uteslutande sjungit på svenska och samtidigt odlat sin karriär som en av Sveriges absolut största arenaunderhållare. På senare år har han bland annat ägnat sig åt krogshowen "Ledin showtime" som spelats i Göteborg och Stockholm samt turnerat genom landet.

• 2013 gav han ut konceptalbumet "Höga kusten" där han sjöng på ådalsmål och blandade in instrument som banjo, nyckelharpa och dragspel i arrangemangen.

• Aktuell med samlingsskivan "Inte ett moln så långt ögat kan nå" som innehåller några av hans klassiska sommarlåtar. Den 15 september är det sedan premiär på Cirkus i Stockholm för hans nya krogshow "Skarpt läge". Under hösten kommer också boken "Inte ett moln så långt ögat kan nå?" som utgår från 25 av hans låtar.

Gå till toppen