Sport

En annorlunda väg mot OS-drömmen

Från plåtbaljan i den tidigare Willysbutiken till att drömma om OS. Hanna Rosvall var en simmare utan badhus – nu jagar hon medalj i junior-EM.

Beatrice Sjölund Rahm var Hanna Rosvalls tränare under många år. Hon åkte med Hanna på alla hennes internationella tävlingar men nu har hon flyttat till Linköping. "Det är lite tomt, men vi smsar varandra", säger Hanna.Bild: Tom Wall
Hanna Rosvall kommer inrusande i nybyggda Vattnets hus i Ängelholm. Här har hon tränat sedan i april då anläggningen invigdes och det sattes en punkt för en turbulent tid utan badhus.
Efter att Rönnebadet stängde 2012 stod Ängelholms simsällskap utan träningsanläggning men trots det har Hannas utveckling varit spikrak. Hon åkte under en tid mellan simhallarna i Munka Ljungby, Klippan och Höganäs – något som hon tycker har varit positivt eftersom hon är en rastlös person.
Tiden innan Vattnets hus öppnade tränade hon tillsammans med sina klubbkompisar i plåtbaljan i gamla Willysbutiken.
– Jag tycker det är jättesynd att den ska rivas. Det har liksom blivit som vårt lilla hem för det var ju nästan bara vi som var där. Det fanns inga fönster eller någonting utan bara vi.
Hanna Rosvall har varit med i två junior-EM tidigare och kommit fyra som bäst. I år är hennes sista år som junior.Bild: Tom Wall
Tanken på att lämna Ängelholms Simsällskap för någon annan klubb har aldrig slagit henne. Hon trivs bra med sina simkompisar och tränaren Emil Johnsson.
– Jag har aldrig sett någon anledning att byta. Det läggs mycket fokus på mig här och jag får allt jag behöver. Det tror jag inte att jag hade fått i någon annan klubb.
Trots sin unga ålder har Hannaen mängd internationella mästerskap i bagaget. Inför junior-EM har hon laddat genom att tävla i Barcelona.
– Det gick bra, eller helt okej. Tävlingen var utomhus och jag simmar ju ryggsim så det var lite svårt med solen i ögonen. Men det är ju lika för alla så det är inget att skylla på.
Hon befinner sig i en träningsperiod och på dagens pass väntar "broken" – intervaller i olika distanser. Junior-EM går i Israel och det är där hon kommer få ett kvitto på hur hon har tränat under säsongen. Om tränaren Emil har lagt upp träningen på ett bra sätt och om hon har pushat sig själv tillräckligt hårt.
– Allt måste stämma för att jag ska gå till final och eventuellt ta en medalj som är mitt mål. När jag väl är på plats är det såklart dagsformen som avgör, vilka förberedelser jag haft sista veckorna, hur nervös man är och hur bra maten är.
Vilken mat föredrar du?
– Jag vill ha glutenfritt, det är bra. Annars är det väl kött och kolhydrater så jag blir mätt.
Totalt tränar Hanna Rosvall åtta pass i veckan.Bild: Tom Wall
Hanna går på idrottsgymnasium i Helsingborg och där tränar hon tre gånger i veckan, övrig tid spenderas i Ängelholm. Hennes styrka är undervattensimmet. I varje vändning får man kicka femton meter och det är där Hanna tjänar mest tid. Det som hon behöver jobba med är frekvensen i armtagen i ryggsimmet. Och det är just det som hon ska göra på dagens pass. Hon hoppar i bassängen och börjar värma upp. Emil går bredvid med ett tidtagarur i handen.
– Hanna är stark och målmedveten. Hon ger sig liksom aldrig och har en hög lägstanivå. En dålig dag kanske hon presterar 95 procent av sin kapacitet, säger han innan det är dags att sätta igång tidtagaruret för att klocka intervallerna.
Hanna simmar 50, 100 och 50 meter ryggsim. Emil skriver ner tiderna på en tavla i simhallen – 31,2, 1,08,8 och 32,1.
– Det är bra att hon är så jämn, kommenterar han resultatet.
På söndag bär det av. Truppen kommer att vara plats i tre dagar innan det är dags för tävling. Det handlar om att anpassa sig till förutsättningarna – något som Hanna blivit van vid efter turerna mellan olika simhallar i nordvästra Skåne.
– Det ingen tidskillnad den här gången så det är skönt. Jag kan anpassa mig snabbt, vattnet är ju lika blött överallt så det spelar inte så stor roll.
I december debuterade Hanna på senior-VM i Kanada "Det var en helt annan grej än allt annat som jag har varit med på".Bild: Tom Wall
Fakta

Hanna Rosvall

Ålder: 17 år

Familj: Mamma, pappa, storasyster och hund.

Klubb: Ängelholms simsällskap

Simmar på junior-EM: ryggsim och fjäril – 50, 100 och 200 meter. Kanske inte alla lopp.

Idol: Katinka Hosszu

Långsiktig målsättning: Simma OS i Tokyo 2020

Gör på fritiden: Jag träffar kompisar och pluggar.

Favoritserie: Grey's Anatony

Läs alla artiklar om: junior-EM simning 2017
Gå till toppen