Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Full snurr när Region Skånes patienter slussas till Sommarsol i Vejbystrand

Skapanderum, spa och snart ett eget växthus. Sommarsol i Vejbystrand erbjuder sina gäster lite av varje. Nu tar allt fler av Region Skånes patienter del av utbudet.

Sjuksköterskan Christina Svensson hjälper Eva Hansen, en av de patienter som vårdas på Sommarsol när Helsingborgs lasarett drar ner på verksamheten under sommaren.Bild: Niklas Gustavsson
– Ska vi ta och resa oss upp och ta några steg, säger sjuksköterska Christina Svensson.
– Vi tar den friska armen, fortsätter hon.
Eva Hansen från Ängelholm får hjälp att resa sig från stolen. Med lite hjälp är hon snart på benen.
– Jag har starka ben, säger Eva Hansen där hon tar sig fram i korridoren med hjälp av rullator.
Armen är inte lika stark.
– Jag har brutit den. Den är lite bättre nu, men jag får vara väldigt rädd om den, säger Eva Hansen.
Hon är en av de patienter som Sommarsol i Vejbystrand tar emot efter en ny överenskommelse med Region Skåne.
Bakgrunden är att sjukvården i nordvästra Skåne drar ner på verksamheten under sommaren. Som vanligt har det varit problem att rekrytera tillräckligt många semestervikarier, vilket innebär färre vårdplatser på ortopeden än beräknat på Helsingborgs lasarett.
Konsekvensen blir att Region Skåne transporterar patienter från Helsingborg till bland annat Sommarsol i Vejbystrand. Överenskommelsen gäller under fyra år och innebär att regionen köper tio platser med option på ytterligare 20 vårdplatser.
– Största delen är ortopedpatienter, alltså patienter som är knä- eller höftopererade eller som har olika typer av frakturer, säger Titti Unosdotter, vd för Sommarsol.
Sommarsols vd är distriktssköterska i grunden med en bakgrund inom Region Skåne. Det är inte ovanligt att Sommarsols besökare ser henne ute i verksamheten.
Titti Unosdotter, vd för Sommarsol, tillsammans med sjuksköterskan Christina Svensson. Sommarsols vd har en bakgrund som distriktssköterska.Bild: Niklas Gustavsson
– Det är första gången Sommarsol har en vd med sjukvårdsutbildning. Jag tror att mina kunskaper inom sjukvården gör att vi kan bygga broar snabbare än annars, säger Titti Unosdotter.
Erfarenheterna är till exempel bra att ha med sig om man vill vinna upphandlingar, som det senaste avtalet med regionen.
– Det är ju så att när upphandlingen kommer så ser jag till att vi har riggat verksamheten så att vi kan hantera allt på ett bra sätt, säger Titti Unosdotter.
Verksamheten i Vejbystrand har funnits sedan 1930-talet. Efter hand blev det ett större fokus på personer med olika typer av funktionsnedsättning.
Sommarsol i Vejbystrand fungerar även som korttidsboende åt patienter.Bild: Niklas Gustavsson
Titti Unosdotter beskriver gärna verksamheten som en hotellverksamhet med rehabilitering och rekreation. Men under de senaste åren har Sommarsol börjat ta emot allt fler patienter till följd av avtal med kommunen och Region Skåne.
Sedan 2012 fungerar anläggningen som korttidsboende åt patienter som är kommunens ansvar. 2015 tecknade verksamheten ett avtal med Region Skåne, som innebär att Sommarsol tar emot medicinskt färdigbehandlade patienter. Och i år var det dags att teckna det senaste avtalet på tio platser.
– Det är en verksamhet med historia. I början var det helt och hållet fokus på rekreation och efter hand har det blivit allt mer fokus på personer med funktionsnedsättning och framför allt rehabilitering. Vi tar emot personer med neurologiska sjukdomar som Parkinson och Multipel skleros, säger Titti Unosdotter.
Sommarsol har ett skapanderum, en gympasal och ett eget spa. Ett växthus där de boende kan ägna sig åt odling växer just nu fram i trädgården.
Nathalie Freij, rehabassistent som leder aktiviteter på boendet, tycker det är roligt med fler deltagare i och med tillströmningen av patienter från Helsingborgs lasarett.
– Om de kan delta hänger förstås på hur sjuka de är, men det är trevligt nu när huset är fullt och roligare när det är fler på aktiviteterna, säger Nathalie Freij.
Rehabassistent Nathalie Freij tycker det är roligt med fler deltagare i aktiviteterna.Bild: Niklas Gustavsson
När Region Skåne skickar fler patienter till Sommarsol så får verksamheten också ett jämnare flöde under hela året. De 66 rummen är annars mest uppbokade under sommaren.
– Det senaste avtalet med regionen har precis börjat så jag vet inte när de har sina toppar, men jag kan se att de har ett behov av att göra operationer. När de slussar ut mindre vårdkrävande patienter till oss kan de frigöra tid för att utföra fler operationer, säger Titti Unosdotter.
Att nischa verksamheten mot sjukvård ställer också nya krav. Allt det tekniska måste vara på plats, som digitala journalsystem. Ett tiotal nya tjänster har tillsatts.
– Det vi upplever är att det har varit relativt lätt att anställa undersköterskor, sjuksköterskor är lite svårare. I hela Sverige är det stor brist på "syrror" och det är klart att det stänker på oss också. Den platta organisationen hos oss lockar nog, säger Titti Unosdotter.
Undersköterskan Emma Nilsson från Helsingborg, men med rötterna i Munka Ljungby, är ny på Sommarsol sedan februari. Tidigare jobbade hon som undersköterska i hemtjänsten. Sommarsols inriktning på sjukvård var det som lockade.
Undersköterskan Emma Nilsson rengör hjälpmedel. Hon började sitt nya arbete på Sommarsol i februari.Bild: Niklas Gustavsson
– Absolut, ibland behöver man göra en förändring för att växa och jag kände att det var dags att byta arbete, säger Emma Nilsson medan hon rengör en rullstol.
Stiftelsens fokus på rehabilitering intresserade också.
– Rehabilitering jobbar vi även med inom hemtjänsten, men här är det ett större fokus på träning och det tycker jag är bra.
Eva Hansen är nöjd med tiden på Sommarsol. De boende erbjuds oftast enkelrum i markplan.Bild: Niklas Gustavsson
Efter en veckas rehabilitering på Sommarsol har det blivit dags för Eva Hansen att lämna sitt rum och ta sig hem till bostaden i centrala Ängelholm.
– Det är ju lite annorlunda. Jag har alltid blivit bemött bra, men man känner sig kanske mer hemma här. Jag blev mottagen med öppna armar och personalen är helt underbar, säger Eva Hansen.
Gå till toppen