Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det klart vem som får bygga i Oceanhamnen

Vinnande förslaget i kommunens markanvisningstävling för Oceanpiren erbjuder hållbart byggande, smarta boendelösningar och tydlig hamnkaraktär. Veidekke uppför cirka 55 bostadsrätter med byggstart 2020.

Detalj av den östra fasaden av nya Oceanbryggan.Bild: Kjellander Sjöberg
Den markanvisningstävling som kommunen utlyste i februari är nu avgjord. Tävlingen, där kommunen sökte en exploatör för byggandet av bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen, vanns av det nordiska bygg- och fastighetsföretaget Veidekke.
Tävlingen avsåg den andra etappen i byggandet av den nya stadsdelen. Tidigare var det klart att hälften av de hundra planerade bostäderna i etapp två skulle uppföras av PEAB.
Oceanbryggan, vy över kaj. På innergårdarna kommer att byggas växthus där boende kan odla egen mat,Bild: Kjellander Sjöberg
Genom sitt förslag "Oceanbryggan" blir det Veidekke i samarbete med arkitektbyrån Kjellander Sjöberg som får bygga de övriga. Förslaget innehåller cirka 55 lägenheter som planeras bli bostadsrätter.
– Veidekke har, tillsammans med Kjellander Sjöberg, lämnat in ett mycket väl genomarbetat förslag med Oceanbryggan och som ligger i tiden. Förslaget håller en hög arkitektonisk nivå med en tydlig hamnkaraktär med återvunnet tegel och som flirtar med det gamla hamnmagasinet 405, säger, Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.
Det finns planer på att bevara Magasin 405 som någon form av aktivitetshus. Idag är det den enda tegelbyggnaden som finns kvar i området.Bild: Sven-Erik Svensson
Helsingborgs stad satte upp fem "T" som utvärderingskriterier för de inkommande förslagen: Talang, Tolerans, Teknik, Tid men inte Tillrättalagt.
Totalt lämnades fjorton olika förslag in i tävlingen. Juryn som utsåg vinnande förslag anser att Veidekke uppfyller utvärderingskriterierna för de fem T:na på ett utmärkt sätt.
– Förslaget tar visionen om hållbarhet till en ny nivå för framtidens boende. Det är en enkel och tilltalande arkitektur som samtidigt kan se väldigt varierande ut beroende på vilken sorts tegel man får tag i, säger Cecilia Johansson.
I en gemensam ”kvartersapp” ska boende kunna boka till exempel gemensamma lådcyklar eller en plats i bryggalleriet som kan fungera som en arbetsplats för nyföretagare men också fungera som utställnings- eventhall.Bild: Kjellander Sjöberg
Förslaget skapar möjligheter att variera sitt boende utifrån ändrade förutsättningar, servicefunktioner både för boende i området och helsingborgare i allmänhet, lägenheter som kan avdelas eller slås ihop efter behov, samt en bred palett av mötesplatser, något som enligt juryn ger stora boendekvaliteter.
– Utvärderingsgrunderna skapade förutsättningar för ett unikt och annorlunda förslag. Fokus har legat på hållbarhet där vi använt trä och återvunnet tegel för att knyta an våra bostäder till den hamn- och industrikänsla som redan finns i området, säger Tony Petäjä, affärsutvecklare på Veidekke Bostad.
Byggnaderna blir Svanenmärkta, med stomme av massivträ och gröna tak med djupa växtbäddar.
Genom att koppla den planerade förskolan till förslaget hoppas Veidekke skapa ytor som bjuder in till aktivitet och rörelse mellan huset och Magasin 405.
I kvartersappen finns också ekotips för att leva energisnålare och klimatsmart. I områdets cykellobby med tillhörande verkstad går det att boka verktyg via appen.Bild: Kjellander Sjöberg
En mångfald av mötesplatser utlovas också i förslaget, cykellobby med ljusschakt till cykelgaraget, kvartersloppis och lokaler som är flexibla över tid bidrar till social hållbarhet.
– Vår ambition är att skapa ett boende som aktiverar staden. Bostäder som både törs ta stadens rum i anspråk och samtidigt är generösa med mötesplatser och öppna verksamheter i bottenvåningen, säger Johan Pitura på Kjellander Sjöberg.
Om alla tidsplaner håller kommer Veidekke att få tillträde till marken på senhösten 2019 och kunna påbörja byggandet följande vår. Tidigast 2021 kan det bli tal om inflyttning.
Gå till toppen