Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Sofia Nerbrand: Rutavdraget är en del av det goda livet.

Att lägga pengar på att få ett städat kök att baka bullar i tillsammans med barnen är väl så bra som att gå på kafé.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Vad består det goda livet av?
Skura, putsa fönster och klippa häckar bör vara en stor del av det hävdar författaren Nina Björk (Dagens Nyheter 25/6). Hon går så långt att hon hävdar att ”städa och tvätta är att ta ansvar för min tillvaros spår; att laga mat och vara med barn är att bygga upp livet. Det är konsekvenser av och förutsättningar för den mänskliga existensen […] som inte bör glömmas bort av vissa delar av mänskligheten utan som i möjligaste mån bör praktiseras av alla”.
Varför har man över huvud taget ett liv om man inte hinner leva det är hennes förmätet retoriska fråga. Som om oavlönat arbete i hemmet är fritid och avlönat arbete just arbete.
Kroken i Björks litania mot valfrihet och marknadsekonomi denna gång är att hon med frenesi argumenterar mot det så kallade Rutavdraget, som fyller tio år i sommar. Som om skattereduktionen för hushållsnära tjänster skulle motverka att människor tillbringar mer tid med sina barn.
I själva verket har rut tvärtom betytt mycket gott för många.
Åtskilliga äldre har utnyttjat möjligheten att klara av vardagen, gärna med lite mer guldkant än hemtjänsten erbjuder. I rutavdraget ingår till exempel hjälp med betalningar av räkningar, högläsning och enklare ärenden på vårdcentralen eller banken. Alla har inte släkt och vänner som kan eller vill bistå – och detta är också ett bärande argument för den omfattande välfärdsstat, vilken Nina Björk annars torde uppskatta.
Även många mitt i livet köper avlastning. Varför? Dels lönearbetar de, dels är de aktiva föräldrar, dels sköter de om ett hem – och kropp och själ på lånade stunder. Att så många kvinnor mellan 30 och 45 år lider av psykisk ohälsa stämmer till eftertanke.
För varför skulle det vara fel att betala för ett rent kök att baka bullar i tillsammans med barnen, istället för att lägga pengarna på att fika på kafé? Skulle man vara en bättre mor om man klipper sina barn istället för att gå till frisören?
Och varför skulle alla de som planerar tåg- och busstationer till de som tar fram nya appar hålla på att utveckla bättre, billigare och nya tjänster som underlättar livspusslet om det inte fanns en efterfrågan?
En giltig invändning mot skatteavdrag för rut och rot är att det är fel att staten beskattar olika tjänster på olika vis, eftersom den då snedvrider konkurrensen och påverkar människors beteenden. Å andra sidan har vi redan lägre moms på mat och böcker och punktskatt på tobak och alkohol.
Vad är då livet?
Att få använda sin tid och energi efter eget huvud är en viktig ingrediens. Nina Björk får gärna göra allting själv, men de allra flesta andra verkar föredra att lönearbeta, betala skatt och sedan använda de återstående slantarna åt att köpa – tid med barn, vänner och intressen.
Tid är pengar. Pengar är tid.
Arbetsdelning och penningtransaktioner är centrala delar av den ordning som faktiskt har gett oss mer frihet och välstånd än någonsin i människans historia.
Läs alla artiklar om: Tio år med rut
Gå till toppen