Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pirr och höga planer inför premiären av Bruksspelet

På fredag är det dags: årets version av Bruksspelet har premiär. Redan under tisdagen fick tidningen ta del av ett smakprov från Högt flygande planer.

Andreas Eldeen håller upp Thérèse Andersson Lewis, som spelar Sveriges första kvinnliga flygare Elsa Andersson, inför årets föreställning på bruket. På fredag är det dags för premiären av Bruksspelet.Bild: Niklas Gustavsson
Den stora scenen uppe på pappersbruket är riggad och skådespelarna står redo i sina scenkläder.
–Snälla, följ med till England, sjunger Andreas Eldeen, som spelar Charlie Flinch, medan han steppar med sina kängor.
– Just nu vill jag bara se på flygplan, svarar Thérèse Andersson Lewis som spelar Sveriges första kvinnliga flygare Elsa Andersson, iklädd vita och tidstypiska kläder.
Därefter får vi se en scen där Frida Bergh, som spelar rollfiguren Siv, sjunger bittra repliker tillsammans med Stefan Clarin, som spelar hennes man.
– Hur kan man älska någon som bär hand på ens barn? sjunger Frida Bergh, och därefter dansar de en slags hårdhänt dans med varandra.
Frida Bergh och Stefan Clarin tar några bittra danssteg tillsammans.Bild: Niklas Gustavsson
"Hur kan man älska någon som bär hand på ens barn?" Det säger Frida Bergh som spelar Siv till sin make, spelad av Stefan Clarin.Bild: Niklas Gustavsson
Slutligen kommer en skara barn in på scenen.
– Jag tänker att mor inte ska se att jag gråter, sjunger en av dem som spelar Sivs barn, till tonerna av bjällror.
– Än så länge får vi står ut, hoppas vår plåga har ett slut, sjunger barnen sedan i kör.
"Än så länge får vi stå ut" sjunger barnen som kommer in på scenen.Bild: Niklas Gustavsson
På fredag har Högt flygande planer premiär. Men redan idag, tisdag, får tidningen ta del av några av de scener som ingår i årets föreställning.
Det är femte gången som Bruksspelet sätts upp, som i år fokuserar på 1920-talet och har flera parallella handlingar. Dels handlar det om Sveriges första kvinnliga flygare Elsa Andersson. Men också om Siv, som kämpar för kvinnlig rösträtt och vars man slår deras gemensamma barn. Och om Carl Gerhards första revy. Bland annat.
– Det handlar om människors kamp för att få vara vilka de är och för att få säga vad det tycker är viktigt, sammanfattar regissören och manusförfattaren Annika Kofoed.
Annika Kofoed är regissör och manusförfattare. "Det handlar om människors kamp för att få vara vilka de är och för att få säga vad det tycker är viktigt", sammanfattar hon årets föreställning.Bild: Niklas Gustavsson
Trots att det bara är några dagar kvar till premiär är Thérèse Andersson Lewis inte särskilt nervös, säger hon.
– Nu vill man köra, jag är redo! Jag tycker inte det känns så nervöst i och med att jag är trygg med det jag ska göra.
För henne är det första gången som hon deltar i Bruksspelet.
– Det är så fantastiskt med alla som ställer upp ideellt och är här på sin fritid och ger så otroligt mycket av sig själva.
Mio Ahlqvist, Daniel Magnusson och Elin Pettersson spelar några av barnen i Högt flygande planer.Bild: Niklas Gustavsson
Två av dem som är här ideellt är Mio Ahlqvist och Elin Pettersson.
– Jag tycker det är roligt men ändå lite pirrigt nu när jag har repliker, säger Elin Pettersson.
Vad har varit det bästa med Bruksspelet hittills?
– Jag tycker det är bästa är känslan. Och att man lär sig om förr i tiden och får lära sig nya ord, säger Mio Ahlqvist.
Gå till toppen