Signerat

Tobias Lindberg: Nu kommer lagarna ikapp verkligheten.

Dags för värnplikt igen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sommartider är lagändringstider. Vid halvårsskiftet får Sverige en rad nya lagar. Och i flera fall handlar det om ren och skär anpassning till rådande verklighet.
Ta till exempel den lagändring som från och med lördag ger medborgarna större möjligheter att byta namn. Dels ska det gå att byta flera gånger, dels blir det lättare att få dubbla efternamn.
Just det senare har många par och familjer efterfrågat i många år. Tiden med givna normer för namnval och familjebildningar är sedan länge förbi. Vissa har rundat de juridiska hindren genom att lägga till ett efternamn som mellannamn, andra har helt enkelt struntat i folkbokföringen och börjat presentera sig med båda de önskade efternamnen.
Reglerna för namnbyte har varit föråldrade och inte sällan upplevts som rent förmynderi.
En annan lag som träder i kraft den 1 juli gör det juridiskt möjligt att skicka varningsmeddelanden till alla mobiltelefoner som befinner sig i ett krisdrabbat område.
Visst finns det personer som saknar mobiltelefon, men det är ändå ett klart mer heltäckande sätt att nå ut än att enbart förlita sig på att folk ska nås av varningar via radio och tv. Den personliga integriteten minskar en smula när mobiloperatörerna samtidigt får rätt att hantera uppgifter om mobiltelefoners position. Men de flesta lämnar redan så omfattande digitala spår till vardags att det är svårt att se förändringen som avgörande.
Under årets senare del kommer också 13000 svenska ungdomar att kallas till mönstring. Efter sju år i träda tas den allmänna värnplikten nu till heders igen. Den avskaffades i en tid då hotbilden mot landet vara nära nog obefintlig. Så är de tyvärr inte längre.
Läget har förändrats väsentligt genom Rysslands annektering av Krim, smygkrigföring i östra Ukraina och vapenskrammel kring Östersjön. Då är det naturligt att värnplikten återinförs – jämställt, för både kvinnor och män.
Juridiskt sett blir Sverige snart lite bättre. Det enda märkliga med dessa nya lagar är att de inte har kommit tidigare.
Gå till toppen