Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debutant med mycket rutin

Helsingborgaren Jonny Åkesson har tidigare vunnit guld med Jan-Ove Waldner. Nu är han i slutspel i veteran-EM. – Det viktigaste den här gången är att ha roligt, säger han.

I Helsingborgs arena rör sig människor i färgglada overaller. Det hörs olika språk och spelare går fram och tillbaka mellan olika bord. 2100 deltagare från 36 olika länder har intagit Helsingborg för veteran-EM i pingis. Jonny Åkesson är en av deltagarna. Han kommer springande mot bord tolv där han ska spela sin första match i H50-slutspelet. Genom tre segrar i poolspelet har han tagit sig dit och nu möter han tysken Hans-Juergen Schade – en match han borde vinna. Och det gör han – 11-6, 11-8, 11-5.
– Det var lite spänt. Jag missade mycket enkla bollar och kände mig inte komfortabel med det jag gjorde. Jag fick slita hela tiden trots att jag tyckte att jag borde vinna lätt, säger han samtidigt som han studerar sina kommande motståndare.
Det var som junior Jonny Åkesson skördade stora framgångar. Tillsammans med Jan-Ove Waldner var han svensk pingis framtid och paret har tillsammans vunnit tre guld i junior-EM. Jan-Ove Waldner fortsatte att satsa medan Jonny Åkesson trappade ner, men de har fortfarande kontakt.
– Det var inte så länge sen jag pratade med honom faktiskt, men han är inte med här. Han är för bra.
Det är Jonny Åkessons första veteran-EM och han är med för att det är roligt, inte för att han ska vinna. Trots den försiktiga inställningen är det många andra som ser honom som favorit.
– Jag har hört folk som tror att jag ska vinna, men de har inte sett mig spela. De tror att jag spelar som jag gjorde 1986. Och det är klart, om jag varit lika bra som då så hade jag varit favorit.
Den stora skillnaden är koncentrationen. Förr behövde han inte anstränga sig för att tänka hur han skulle serva och spela, men nu tar det en hel del energi. Hans styrkor är serven och att han läser sina motståndare bra.
– Jag brukar vinna mycket på min serve. Lägger de en dålig retur så avgör jag. När de servar försöker jag låsa dem så de får blockera eller lyfta så jag själv får spela. Jag är dålig på att blocka men får jag spela själv så kan jag spela riktigt bra.
Jonny Åkesson, 52 år, har en hejarklack på plats i Helsingborg arena "Många jag känner är här och ser mig spela för första gången så man känner lite press", säger han.Bild: HD Red Lisa Skeppstedt
Som uppladdning har han tränat sex gånger och spelat seriespel för hemmaklubben Allerums GIF. Men trots de få träningstimmarna är han i bra fysisk form. I januari satte han upp en tydlig målsättning att klara det milslånga loppet Springtime under 50 minuter. 6 maj korsade han mållinjen, 17 kilo lättare på tiden 49,56.
– Det var väl ingen som trodde att jag skulle klara det. Men jag är ganska envis när jag får för mig saker och grejade det. Jag har nog inte varit såhär bra tränad på länge.
Trots det blev det förlust på torsdagskvällen mot dansken Carsten Egeholt med 3–1 i set.
Under fredagen är det dags för dubbel. Där spelar Jonny Åkesson tillsammans med Glenn Davidsson. Paret är en lite udda kombination eftersom båda är vänsterhänta. Men det är ingenting som har stoppat dem, hittills har de inte förlorat en enda match.
– Det är ju väldigt konstigt att spela med en vänsterhänt. Man slår en serve också ska jag gå runt och då står han där. Och vi är ju liksom inte så snabba längre, men vi är säkra och placerar bollen bra. Vi borde inte vara bra i dubbel, men vi är nog det.
Gå till toppen