Svalöv

Nära krossas av skenande skåpbil

En osedvanlig tur i oturen räddade livet på Anders och Margareta Åström när en fortkörare brakade in i deras trädgård och kraschade mot husvagnen.
– Vi var inne i vagnen bara någon minut innan smällen. Det är en ren jäkla slump att vi lever, säger Anders Åström, 78.

Olycksbilen kraschade rakt in i paret Åströms husvagn. "Vi hade en förfärlig tur. Vi var i vagnen bara någon minut innan smällen", säger Anders Åström. Foto: Anders Åström.
Det räcker att titta på bilderna här intill för att förstå hur nära det var.
Anders Åström tog dem själv med darriga händer på onsdagseftermiddagen, strax efter olyckan.
– Vi hade en förfärlig tur. Det var en jävla smäll helt enkelt, säger han.
Paret Åström bor i villa med trädgård vid Böketoftavägen, huvudled för väg 109 genom Kågeröd.
Hastigheten på sträckan är begränsad till femtio kilometer i timmen.
– Folk kör som galningar här utanför ändå, många gör det, säger Anders Åström.
Bilen mejade först ner ett staket. "Han måste ha kört fruktansvärt fort innan han tappade kontrollen", säger Anders Åström.
När olyckan skedde höll paret på att packa sin husvagn inför en hundra mil lång semesterresa till anhöriga i bland annat Ronneby och Oskarshamn.
Den länge emotsedda resan skulle ta sin början på morgonen nästa dag. Första mötet med ett nytt litet barnbarn i Ronneby var en av höjdpunkterna.
– Vi hade verkligen sett fram emot det. Och så skulle vi till Dalhalla i Rättvik och lyssna på Malena Ernman också, säger Anders Åström dystert.
Det blåste rejält i Kågeröd på olycksdagen och mitt i resebestyren tog den lynniga vinden plötsligt tag i ett trädgårdsparasoll som for iväg och slog ett glasbord på altanen i tusen bitar.
– Vi fick avbryta packandet och dammsuga altanen från glasskärvor så att inte hunden skulle få dem i tassarna, säger Anders Åström.
– Det räddade våra liv. Hade vi stannat i husvagnen så skulle ingen av oss ha överlevt.
Skåpbilen som kom brakande in i trädgården rev ner grannens staket, fällde en sex meter hög cypress och körde rakt in i paret Åströms husvagn.
Förödelsen blev oerhörd. Förbipasserande som uppfattat vad som hänt ringde polisen som snabbt var på plats.
– Husvagnen är helt förstörd, intryckt en hel meter i kupén och inredningen hänger i trasor. Vår bil är också skadad.
– Han måste ha kört fruktansvärt fort innan han tappade kontrollen.
Anders Åström menar att olycksföraren hållit uppåt 100 kilometer i timmen vid kraschen.
– Jag sa det till polisbefälet och han svarade: "Jag säger inte emot dig!"
Anders Åström har länge legat på både kommunen och Trafikverket för att få till stånd någon form av hastighetshinder längs vägen utanför.
– Jag har sagt åt dem att skita i skyltarna, för det gör bilisterna också. Det måste till handfasta fysiska hinder. Men inget händer. Alla verkar ha resignerat och skyller på varandra.
Margareta och Anders Åström hade sett fram emot resan till barnbarnen.
Anders Åström är tacksam för att han lever och för att han har hustru Margareta kvar vid sin sida. Men han har svårt att dölja sin irritation över den förstörda semesterresan.
– Jag sitter med en bokad camping i Rättvik för 1 700 kronor och konsertbiljetter för lika mycket. Allt det brinner inne nu.
Gå till toppen