Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Revisionen granskar märklig upphandling

Gick det rätt till när Svalövs kommun anlitade konsultstöd till sina chefer? Det anser inte juridisk expertis som ifrågasatte upphandlingen. Nu startar kommunrevisionen en granskning.

Kommunrevisionen ska granska hur det gick till när konsulter anlitades i kommunhuset.Bild: Roland Bengtsson
I förra veckan kunde Landskrona Posten avslöja stora frågetecken kring en upphandling av konsultstöd åt cheferna i Svalövs kommun. En konsult som deltagit i arbetet hade i praktiken varit med och handlat upp sig själv, eftersom han arbetar för företaget - Affektor - som vann direktupphandlingen.
– Inget märkligt, sa Svalövs personalchef Paul Eklund.
Läs mer:Konsult fick vara med och upphandla sig själv
Men det visade sig också att de två företag som bjudits in att lägga bud har samma ägare och styrelse. Dessutom får direktupphandlingar bara förekomma undantagsvis, för att uppfylla tillfälliga och unika behov. Huvudregeln är en konkurrensupphandling där alla intresserade företag inbjuds att lämna anbud.
Ekonomiskt får direktupphandlingar inte omfatta mer än 534 890 kronor. Mer trots att det bara gått sex månader på det fyra år långa kontraktet var den summan redan passerad med råge.
Det visade sig också att man anlitat Affektor för arbete med upphandlingar, trots att man sedan tidigare har ett omfattande avtal med 18 upphandlingskonsulter, som ska vara behjälpliga vid den typen av arbete.
Såväl tf kommunchefen Kerstin Lingebrant som kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) försvarar kommunens agerande. Men juridiske experten Pär Cronhult på privata expertgruppen Konkurrenskommissionen dömde ut direktupphandlingen och anser att man borde ha gjort en konkurrensutsättning där alla intresserade företag kunnat lägga anbud.
– Problemet är att de lagliga förutsättningarna för en direktupphandling inte är uppfyllda, sa han bland annat.
Oppositionsrådet Teddy Nilsson (SD) var kritisk och kommunrevisionens ordförande Arne Nordqvist (C) öppnade för en granskning.
Läs mer:SD vill att upphandlingen utreds
Nu har man bestämt sig för att gå till botten med historien.
– Revisonsföretaget PWC är vårt ombud och den som där utbildar kring upphandlingar ska titta på detta. I september får revisionen en rapport. Därefter beslutar vi vad som ska göras åt det. Ett beslut som kommer att riktas till kommunstyrelsen, säger Arne Nordqvist.
Den omstridda upphandlingen var okänd för revisionen innan Landskrona Postens avslöjande.
– Det är bra att vi får input utifrån. Och det är klart att vi ska titta på det, säger Arne Nordqvist.
Han berättar också att man tidigare granskat upphandlingar i kommunen.
– Då kom det fram att vi inte har någon som har hand om upphandlingar. Vi fick bara ett telefonnummer till en tjänsteman i Lund, som Svalöv samarbetar med, säger Arne Nordqvist.
Gå till toppen