Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Andreas – sätter alltid andra människor före sig själv

Andreas och jag träffas på ett fik på Väla innan vår utbildning i hjärt- och lungräddning som några i laget skall ha för att vi skall vara extra förberedda om olyckan är framme på vägen ned till Paris. Jag passar då på att intervjua honom för att ta reda på lite mer om vem Andreas är.
Andreas berättar att han är född och uppvuxen i Landskrona, spenderade några år i Småland då han studerade för att sedan flytta tillbaka till Landskrona. Sedan 2011 bor han med sin 16-åriga dotter i Helsingborg. Han jobbar idag som Area Sales Manager för ett Danskt företag med ansvar för Svenska och Norska marknaden. Andreas stora intressen i livet är musik i alla dess former samt motorsport.
– Har jag tid så tar jag gärna en tur med min motorcykel, berättar Andreas.
FN-soldat i Makedonien
Jag ber Andreas berätta lite mer om sig själv och ganska snart fastnar vi vid en längre diskussion kring vår militärtjänstgöring och vad vi lärde oss där. Kan ses som lite grabbigt, men både han och jag tänker tillbaka på detta som något mycket positivt. Det var ju då vi gick från pojkar till riktiga män! Till skillnad från mig så ledde Andreas tid i svenska försvaret att han efter muck sökte sig vidare som FN-soldat.
– Jag kände jag ville göra något för att hjälpa andra och att göra FN-tjänst kändes rätt för mig och absolut inte något jag ångrar – tvärtom något som gav mig mycket och som jag inte skulle vilja ha ogjort. Min tid i Makedonien som FN-soldat 1995-1996, där vår främsta uppgift vara att övervaka gränserna mot Albanien och Serbien gjorde mig ödmjuk över hur vi lever och har det i Sverige, berättar Andreas.
– Jag har verkligen fått se hur fattigt en del människor lever och det har gett mig nyttigt perspektiv på tillvaron och lärt mig uppskatta det som vi kanske tar allt för givet i vår vardag där vi lever och bor, säger Andreas.
Han berättar också om en händelse där han vid en vägkorsning fick en pistol riktad mot sig från en ung person i en personbil som körde upp bredvid deras militärfordon. För mig låter det som något som är taget från en amerikansk actionfilm, men som bevisligen sker och som militärer och andra ideellt arbetande personer blir utsatta för dagligen.
– En inte så trevlig men nyttig erfarenhet för mig, säger Andreas.
”Jag mår bra av att hjälpa andra”
Vi kommer då in på frågan varför Andreas sökte till Team Rynkeby.
Han har som många andra i årets lag haft vänner som tidigare varit med och så varmt berättat om vilken positiv upplevelse det var.
– Jag mår bra av att hjälpa andra och att känna att jag gör något meningsfullt och för en god sak. Då jag fick höra om Team Rynkebys välgörenhetsprojekt och deras arbete med att hjälpa cancersjuka barn så kändes det så rätt att ansöka, säger Andreas.
– Jag har själv en mamma som för 10 år sedan, bara 58 år gammal (ung) gick bort i cancer och min pappa åker nu fram och tillbaka till Lund och behandlas för cancer, så jag känner att kan jag göra något för att bidra till att bekämpa cancer i någon form på unga barn men även äldre så vill jag verkligen försöka, fortsätter Andreas.
Det är nu jag också bättre förstår varför Andreas spenderade en tid som FN-soldat. För Andreas är det verkligen viktigt att bidra till något positivt och att hjälpa andra människor. Jag minns första gången jag träffade Andreas. Han gav då, precis som nu, ett mycket lugnt och tryggt intryck på mig.
– Jag är nog en person som många kontaktar när de vill ha hjälp och stöd och jag säger aldrig nej, vilket jag ibland kanske skulle göra, fortsätter Andreas.
Ger alltid 100%
Cyklingen har annars varit ett sidointresse för Andreas då han var yngre, och att få tillfälle att cykla men framförallt träna regelbundet och mer målmedvetet har också varit en bidragande faktor till varför han sökte till Team Rynkeby.
– Jag kände att jag även behövde något annat att engagera mig i vid sidan av jobbet. Jag ville utveckla och utmana mig själv och tänja lite på gränserna. Jag är en person som när jag väl gör något så gör jag det till 100%, säger Andreas som i årets lag arbetat i eventgruppen.
Han fortsätter:
– Jag måste bara få framhäva att projektet Team Rynkeby verkligen har överträffat mina förväntningar. Alla fantastiska människor med så stort hjärta som jag lärt känna, den kraft, öppenhet och driv som finns i gruppen är helt enorm. Jag kan verkligen rekommendera att söka till Team Rynkeby!
Ser fram emot cyklingen till Paris
Jag frågar honom hur han känner inför resan till Paris, som vi startar om ganska precis en vecka.
– Jag ser med extremt stor förväntan fram emot detta och det skall bli intressant att se hur jag och laget hanterar detta. Vi kommer säkert ha våra ups- and-downs, men jag är inte det minsta orolig att vi fixar det, säger Andreas och ler lite.
Andreas är en av de personer som ingår i ett av de två draglagen som Helsingborgslaget har.
Min erfarenhet av Andreas från våra träningar såväl inomhus i vintras men även nu på senare tid på våra långa cykelpass är att Andreas är en person som aldrig gnäller och som verkligen biter i när det är tufft, vilket han också instämmer i då jag nämner det för honom.
Jag frågar Andreas avslutningsvis om han funderar på att söka till Team Rynkeby även nästa år.
– Jag är absolut sugen. Det här är en av de roligaste sakerna jag gjort i livet. Det tar mycket tid men man får så enormt mycket tillbaka så ja…kanske, avslutar Andreas med ett litet finurligt leende.
Jag får en ganska stark känsla av att Andreas kommer söka till nästa år, vilket jag verkligen hoppas. Andreas är en sådan där person man verkligen vill ha i ett lag. En osjälvisk, ödmjuk person med stort hjärta, som alltid ställer upp för andra och alltid ger allt, som aldrig gnäller och som verkligen vill vara med och göra skillnad.
/ Niclas
7 snabba frågor till Andreas:
Kommer från: Landskrona
Favoritsport: Motorsport
Favoritsysselsättning: Musik i alla dess former
Bästa egenskap: Väldigt ödmjuk
Sämsta egenskap: För snäll
Gör jag helst när jag är ledig: Inget speciellt. Jag är bra på att ta dagen som den kommer.
Träningstips: Variera träningen.
Stöd gärna Andreas och Team Rynkeby i kampen mot barncancer genom att swisha en slant till 123 682 77 03.
Gå till toppen