Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att klappa en ål lockade på Borstahusdagen

Från regnskyarnas skylift till havsbottens ål. Tioårsjubilerande Borstahusdagen bjöd på högt och lågt.

Arrangörerna av Borstahusdagen hade satsat lite extra i år, det tionde i evenemangets historia. Det fanns fler aktiviteter än tidigare och i det stora tältet på hamnplan följde en stor publik kockarnas kamp, frågesport och annat.
Ett par aktiviteter bjöd på rejäl höjdkänsla – att hissas upp med skylift och att klättra på drickabackar samtidigt som man själv staplar upp dem, till exempel. Åttaårige Aston Maier hade uppvisning i backklättring. Vid 17 drickabackars höjd börjar det se hisnande ut.
Åttaårige Aston Maier testade backklättring på Borstahusdagen.Bild: Tom Wall
– Men jag känner mig helt lugn. Jag litar på dem som håller i linan, säger Astons mamma Charlotte Maier som står på marken och fotograferar. Hon pekar på scoutkårens funktionärer som håller emot ifall drickabackarna faller och Aston blir hängande i klätterselen.
Vid 22 backars höjd blir det lite vingligt och Aston Maier måste släppa greppet. Han fångas upp av selens lina och landar tryggt på marken. Det var bara fyra drickabackar kvar till dagens bästanotering – 26 stycken.
22 drickabackar lyckades Aston Maier stapla under sig innan han tappade balansen.Bild: Tom Wall
– Det var lite skrämsligt. Svårast var att lyfta upp backarna under dig själv, säger han efteråt.
Aston Maier är och hälsar på morföräldrarna i Borstahusen. Annars bor han i Schweiz och har därmed alla möjligheter att testa bergsklättring i framtiden.
– Än så länge har vi bara testat klätterväggar och håller oss nog till det ett tag, säger Charlotte Maier.
Anders Ekman från Landskrona är på Borstahusdagen med barnen Oscar, Alicia och Wilmer. De kollar på fiskarna som visas upp vid lax- och ålalotteriet. Här finns både döda och levande fiskar plus krabbor och andra djur som bor tillfälligt i en tunna med vatten.
Anders Ekman fiskar upp en levande ål ur vattentunnan. Barnen Alicia, Oscar och lillebror Wilmer, som alla heter Nettelhed i efternamn, tittar närmare på ålen med skräckblandad förtjusning.Bild: Tom Wall
– Kolla, här är en ål. Vill ni klappa den, frågar Anders Ekman och plockar upp den slingrande fisken ur tunnan.
– Den känns inte läskig, säger Oscar, men drar snabbt undan handen.
Hans lillebror Wilmer vill att Anders Ekman ska plocka upp flera olika krabbor. Det gör han och Wilmer piper av förtjusning när krabborna sprattlar med benen.
En Borstahusdag kan förstås varken vara utan fiskar eller båtar. I hamnen sitter Emilia Zetterström från Borstahusens segelsällskap och väntar på fler prova på-seglare.
– Det regnade en del vid 13-tiden i dag. Men det har kommit folk ändå. De har kläder efter väder och vi har seglat tre turer, säger hon.
Det var tioårsjubileum för Borstahusdagen som anordnades i hamnen på lördagen.Bild: Tom Wall
Annette Laufer och sonen Nikolaj Gummesson från Malmö hälsade på släktingar i Borstahusen på lördagen och passade på att gå till hamnen.Bild: Tom Wall
Gå till toppen