Djurbladet

Björn bröt sig in i pojkrum: ”Mamma, det är en björn i mitt rum!”

– Mamma, pappa, det är en björn i mitt rum! Det låter kanske som en replik ur en film, och Alisa Landis trodde inte riktigt på elvaårige Zach när han kom och utbrast detta mitt i natten.

En brunbjörn. Arkivbild.Bild: Drew Wharton
Modern sade till sonen att lägga sig i föräldrarnas rum i stället, men när han berättade att fönstret var sönder och det låg glas överallt skickade hon ändå ner maken Jon till bottenvåningen i huset i Anchorage, Alaska.
– Ring (nödnumret) 911! vrålade snart fadern där nerifrån.
Det visade sig att en brunbjörn mycket riktigt hade kastat sig in genom det stängda fönstret. Nallen hade redan hunnit fly samma väg den kom, men lämnade påtagliga spår i form av blod, hår – och lukten av blött pälsdjur.
– Odören fanns kvar i timmar, Alisa Landis.
Tillkallade djurexperter tror att björnen kan ha försökt anfalla sin egen spegelbild i fönstret, som hade mörkläggningsgardiner under den långa, ljusa Alaska-natten.
Ingen människa skadades, men brunbjörnar har ställt till med värre saker i den nordliga USA-delstaten på sistone. Fyra personer har vid olika tillfällen anfallits av björnar, och i två av fallen har människorna dödats.
Gå till toppen